Calendarul Zilei // Astăzi este marcată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 aprilie.
1792: Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică: dolarul.
1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în do major a lui Ludwig van Beethoven.
1805: S-a născut Hans Christian Andersen, scriitor danez.
1912: Pentru prima data a fost menționat în presă cuvântul "jazz". Este vorba despre ediția ziarului Los Angeles Times. Jazzul, este un stil de muzică apărut la începutul secolului XX în orașul New Orleans din statul american Louisiana, având proveniența în melodiile populației negre, urmașă a sclavilor de origine africană. În muzica de jazz se recunosc în special influențe și tonalități de blues și ragtime, la care se adaugă și elemente ale muzicii europene. Originea și semnificația inițială a cuvântului "jazz" este controversată. O ipoteză ar fi înrudirea fonetică cu expresia "chasse beau", o figură de dans din Louisiana. În jargonul populației locale, cuvintele jasm sau gism înseamnă rapiditate și energie. În 1917, formația Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la sala "New York Columbus Circle", și cuvântul "jazz" a intrat în uz, deși apăruse deja de cinci ani într-un ziar din San Francisco.
1944: Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României.
1962: A fost formată facultatea de perfecționare a medicilor a USMF „N. Testemițanu”.
1997: A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțân și Aleksander Lukașenko.
Au decedat:
1974: Georges Pompidou, președinte al Franței. Georges Pompidou a murit în timpul mandatului, suferind de cancer sanguin. Slujba de adio sa desfășurat la Notre Dame de Paris. Au participat numeroși șefi de stat, precum Richard Nixon. Mâna dreaptă a lui Charles de Gaulle, Georges Pompidou sa născut la 5 iulie 1911 în centrul Franței. Pompidou are cea mai lungă durată ca premier, din 1962 până în 1968. Și-a anunțat candidatura la președinția Franței, la începutul lui 1969. A devenit un președinte mult mai pragmatic decât de Gaulle, avându-l alături ca prim-ministru pe Jacques Chaban Delmas. Legăturile cu Marea Britanie s-au armonizat, s-au dezvoltat proiecte mari precum cele aerospațiale. A fost preocupat de modernizarea Parisului. Muzeul de Artă Modernă îi poartă numele.
2005: Papa Ioan Paul al II-lea
2018: Vsevolod Moscalenco, fizician din Republica Moldova
Sărbători:
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii. Marcarea acestei zile este o inițiativă a Consiliului Internațional al Cărților pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanță națională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internațional al Zilei cărții pentru copii. Literatura pentru copii este un gen literar care s-a născut în secolul al XIX-lea și a cunoscut o extindere abia în secolul al XX-lea. Prima specie a acestui gen o constituie basmele. Ele au circulat, inițial, pe cale orală, fiind apoi culese. Primele scrieri pentru copii, cum erau cele ale lui Charles Perrault, se adresau, în același timp și adolescenților, sau chiar adulților. Jeanne-Marie Leprince de Beaumont a scris opere în mod special pentru acest public receptiv. În aceeași epocă, publicul tânăr și-a însușit cărți care nu fuseseră inițial scrise pentru el, precum Călătoriile lui Gulliver, Don Quijote și Robinson Crusoe.