Externe

Revista presei internaționale: Franța îndeamnă China să trimită „mesaje clare” Rusiei cu privire la războiul din Ucraina; Consecințele atacului aerian asupra consulatului Iranului din Siria

Presa internațională trage primele concluzii în urma vizitei întreprinse în China de ministrul francez de externe Stephane Séjourné. Pe primele pagini ale publicațiilor de pe mapamond citim și despre pericolul escaladării tensiunilor dintre Israel și Iran, după un atac aerian asupra consulatului Iranului din Siria. Publicațiile străine descifrează și așa zisul „sindrom Havana”, care a afectat angajați ai agențiilor de securitate și misiunilor diplomatice americane.

Franța îndeamnă China să trimită „mesaje clare” Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, titrează Politico. Publicația face referire la comentariile ministrului francez de externe transmise în timpul vizitei sale de luni în China. Guvernul chinez „joacă un rol cheie în respectarea dreptului internațional, inclusiv a suveranității Ucrainei și, prin urmare, China ar trebui să trimită mesaje foarte clare Rusiei”, a spus Stephane Séjourné în timpul unei conferințe de presă ținute la Beijing. Întâlnirea dintre ministrul francez de externe și omologul său chinez a avut loc înaintea vizitei planificate a liderului chinez Xi Jinping în Franța, notează Euronews.

Între timp, presa ucraineană relatează despre recentele atacuri efectuate de armata rusă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Atacurile rusești au distrus „aproape toată” infrastructura energetică din Harkov, a declarat primarul Igor Terehov într-un interviu acordat pentru publicația Liga. Publicația menționează că de la izbucnirea invaziei ruse pe scară largă, orașul Harkov a fost supus celor mai multe atacuri aeriene rusești. Pentru a reconstrucția infrastructurii locale e nevoie de peste 10 miliarde de dolari. Și în fiecare zi această sumă crește, spune primarul Harkovului Igor Terekhov pentru LIGA.net.

Newsweek scrie că Ucraina va primi noi rachete și sute de vehicule blindate ca parte a unei noi tranșe de ajutor militar din partea Franței. Publicația notează că sprijinul vine pe fondul crizei de muniții cu care se confruntă armata ucraineană, care se pregătește să respingă o ofensivă majoră a trupelor ruse în vară. Publicația elenă iEidiseis relatează în același timp că Grecia va furniza Ucrainei un lot mare de obuze.

Mai multe publicații străine scriu despre așa-numitul „Sindrom Havana”, o armă secretă rusă. BBC notează că o boală misterioasă care i-a lovit pe diplomații americani în ultimii ani poate fi legată de activitatea serviciilor de informații rusești. Deși Kremlinul a numit aceste informații drept nefondate, un grup internațional de jurnaliști susțin contrariul. Potrivit BBC, au fost descoperite mai multe cazuri de „sindrom Havana”, iar angajați ai agențiilor de securitate și misiunilor diplomatice americane s-au plâns că aud un sunet puternic care provoacă dureri, amețeli și alte simptome neobișnuite. Pentru personalul ambasadei Canadei care a suferit efecte ciudate și uneori debilitante asupra sănătății creierului începând din 2016, cele mai recente știri despre „sindromul Havana” au oferit ceva ce au căutat de ani de zile – un motiv plauzibil pentru deficiențele lor, scrie publicația canadiană The Globe and mail.

Presa internațională reflectă pe larg lovitura aeriană de ieri asupra consulatului Iranului din Siria, care ar fi ucis 2 generali și alți 5 ofițeri. Potrivit Reuters, atacul avioanelor de luptă israeliene marchează o escaladare majoră a conflictului dintre Israel și adversarii săi regionali. Teheranul acuză Israelul că ar fi pus la cale uciderea ofițerilor iranieni, în condițiile în care aceștia sprijină grupurile militante care luptă împotriva Israelului în Gaza și de-a lungul graniței sale cu Libanul, notează Associated Press. The Wall Street Journal face referire la presa de stat iraniană, potivit căreia atacul de luni a ucis un înalt lider al Forței Quds de elită a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, care supraveghează rețeaua de aliați ai miliției a Teheranului în întreaga regiune. Comandantul, general Mohammad Reza Zahedi, a gestionat operațiuni paramilitare iraniene în Siria și Liban, precizează WSJ. După atacurile atribuite Israelului asupra consulatului iranian din Damasc, Teheranul se confruntă cu o dilemă strategică, titrează Le Monde. Publicația punctează că aceasta ar fi prima dată de la începutul războiului din Gaza când Israelul ucide iranieni pe teritoriul Iranului. Astfel, Teheranul ar putea să riposteze, stârnind temeri de escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, constată Le Monde.

Între timp, oponenții guvernului israelian au instalat peste 100 de corturi în fața clădirii parlamentului de la Ierusalim, relatează dpa. Potrivit agenției de presă e vorba de o acțiune de protest la care manifestanții cer demisia guvernului, noi alegeri și încheierea rapidă a unui acord de pace care să prevadă eliberarea ostaticilor deținuți de organizația palestiniană Hamas după atacul acesteia din 7 octombrie, care a și provocat actualul război.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult