Blocaj la Procuratura Anticorupție: Veronica Dragalin se plânge pe lipsă de resurse umane și spații necesare
Procuratura Anticorupție „a rămas total descoperită” cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competența Procuraturii Anticorupție, susține șefa instituției Veronica Dragalin. Potrivit ei, infracțiunile de corupție la cel mai înalt nivel, precum miniștri, deputați, judecători, procurori, nu vor putea fi examinate, întrucât PA nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație.
„Impedimentul principal la acest moment este lipsa de suficient spațiu pentru angajații Procuraturii Anticorupție, cei aproximativ 100 de persoane (ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici care asigură administrația unei instituției) care urmează să fie transferate sau angajate. La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional”, susține Veronica Dragalin.
Ea susține că fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt este transmis „un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră”.
Solicitată de Radio Moldova să comenteze situația, președinta comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca a menționat că deja este identificat un sediu, acesta fiind în reparație. Totodată, deputata a menționat că săptămâna viitoare vor avea loc discuții publice cu instituțiile responsabile pentru a facilita procesul de transfer.
Amintim că Procuratura Anticorupție și-a majorat în februarie curent numărul de angajați cu 54 de unități de personal, până la 198 de persoane. În prezent angajații PA activează în clădirea Centrului Național Anticorupție. Potrivit hotărârii Parlamentului din 1 februarie curent, în procuratură vor putea activa 196 de persoane, dintre care 59 de procurori, iar restul: ofițeri de investigații și de urmărire penală, specialiști și consultanți ai procurorilor.
În planul național de deoligarhizare, adoptat în decembrie 2023, se spune că Procuratura Anticorupție urmează să fie dotată cu un sediu nou.