Externe

Austria refuză în continuare aderarea completă a României la Schengen

Austria refuză, din nou, aderarea completă a României la Schengen. Ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, susținută în comun cu omologul său român, Cătălin Predoiu, că de vină nu sunt Austria și Bulgaria, dar faptul că însuși sistemul Schengen ar avea anumite disfuncționalități. La rândul său, Cătălin Predoiu a subliniat că ”istoria spațiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care statele au intrat pe rând cu frontierele”, și că România va parcurge acest drum până la capăt.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că ar fi greșit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu frontierele terestre la Spațiul Schengen, menționând că va continua colaborarea pentru îmbunătățirea sistemului Schengen. El a mai afirmat că nu are nimic de reproșat României și Bulgariei, dar că sistemul Schengen trebuie perfecționat. Declarațiile au fost făcute în timpul vizitei ministrului român de Interne Cătălin Predoiu la Viena, în contextul aderării României la spațiul Schengen aerian și maritim.

„Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproșat nimic în mod direct Bulgariei și României. Acum un an și jumătate am spus că un sistem care nu funcționează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria și România sunt parteneri foarte importanți pentru Austria atunci când este și vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătățirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că știți că directorul Frontex a anunțat deja operațiuni sporite, chiar triplarea ofițerilor Frontex în aceste țări. Avem și confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România și Bulgaria în aceste scopuri și sunt de părere că acesta este un pas foarte important”*.

Gerhard Karner a mai menționat că există o mare presiune a migrației ilegale în Europa, astfel că au fost lansate demersuri comune pentru a consolida sistemul Schengen. De cealaltă parte ministrul român de interne Cătălin Predoiu, a declarat că România are îndeplinite criteriile de 12 ani, iar decizia este una politică. Oficialul a mai afirmat că nu este primul stat care intră în Schengen mai întâi cu o frontieră și apoi cu altele și că va face acest drum până la capăt.

„România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat, mai întâi cu o frontieră și apoi cu altele. Istoria Spațiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care unele state au intrat pe rând cu frontierele. Dacă nu mă înșel, chiar și Austria e în această situație. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră și să fi rămas fără celelalte frontiere intrat în Spațiul Schengen”.

Amintim că, din 31 martie, România a devenit țară membră a spațiului Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Acesta este este un spațiu de liberă circulație și permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre, fără a trece prin controale la frontieră.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult