Social

UPDATE Percheziții la Agenția Rezerve Materiale într-un dosar de corupție: doi șefi au fost reținuți

UPDATE Directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale (ARM) și conducătorul Direcției Administrare rezerve materiale de stat din cadrul instituției au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate în această dimineață de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt vizați într-un dosar de abuz de serviciu care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024. Cauza a fost pornită de PA în luna septembrie 2023, iar ulterior alte patru cauze penale au fost conexate la dosarul de bază.

Persoanele vizate sunt bănuite că ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

„În fapt, în urma investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală, s-au constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fapt care a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii tone de păcură fiind micșorată cu 2,0 mii tone, fapt care a generat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat în suma menționată mai sus”, precizează Centrul Național Anticorupție.

De asemenea, mai notează sursa citată la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, s-a admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii tone de grâu alimentar, ca diferență dintre prețul anunțat în documentația de atribuire și oferta acceptată.

Pe lângă ilegalitățile sus-menționate, în anul 2023, a fost organizată și o procedură de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592,59 de lei. Însă, nu a fost utilizată metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și restricționarea participării altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic. Tot în această perioadă, s-a organizat procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată de facto.

UPDATE Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la Agenția Rezerve Materiale într-un dosar de corupție care vizează achizițiile publice. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

CNA
Sursa: CNA

Citește mai mult