A fost lansat un nou program de mentorat pentru companiile moldovenești cu potențial de export
La Chișinău, a fost lansat un nou program de mentorat la export pentru a ajuta companiile autohtone cu potențial sporit de export să-și extindă afacerile în Uniunea Europeană și alte piețe îndepărtate, potrivit Asociației Moldova Fruct. Astfel, antreprenorii vor învăța de la cei mai buni experți naționali și internaționali despre oportunitățile pe care le pot avea, inclusiv pentru a-și crește exporturile.
Programul de mentorat la export își propune să selecteze 10 companii din Republica Moldova producătoare de fructe proaspete și procesate, struguri de masă și miere de albine. Ulterior, acestea vor beneficia de sprijin din partea experților și organizațiilor internaționale, pentru a-și îmbunătăți capacitățile de export și a deveni competitivi pe piața regională, a declarat directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fală.
„Noi avem ca obiective ca la absolvirea acestui program, cel puțin ca 10 companii să devină campioni în exporturile de fructe, fie ambasadori ale fructelor noastre. Dorim ca afacerile să fie înzestrate cu instrumentarul necesar de a-și prezenta fructele, a ști cine îi sunt clienții, și desigur de a avea o bază de clienți cu care ei vor lucra pe termen lung, cu produse calitative”, a afirmat Iurie Fală.
Din experiența edițiilor anterioare ale programului, companiile benefeciare au reușit să-și crească exporturile și să se dezvolte, a declarat directorul de țară al proiectului Competitivitate și reziliență rurală, finanțat de USAID Moldova, Kirk Ramer. Acesta a mai spus că, pe viitor, Statele Unite își doresc să finanțeze aceste companii în funcție de rezultatele obținute.
„Din experiența anilor trecuți, acest program chiar a îmbunătățit cifrele de export ale persoanelor care au fost în acest proiect. Noi ca fond susținem acest program și vrem să dublăm și să triplăm numărul persoanelor care participă în program. În plus, vrem pe viitor să finanțăm aceste companii, dar finanțarea presupune cifre și dacă nu o să aveți cifre interesante, nimeni nu va vrea să sprijine economic aceste afaceri”, a spus Kirk Ramer.
Precizăm că programul de mentorat pentru export pe segmentul horticol, lansat de Asociația Moldova Fruct, este finanțat de USAID și alți parteneri externi. Pe lângă asistența economică sub formă de granturi, tinerii antreprenori au șansa să participe la un șir de instruiri, vizite de studiu și expoziții internaționale.