Expert Promo-LEX, despre moldovenii înrolați în armata rusă și decedați în Ucraina: „Astfel de cazuri nu sunt o noutate pentru Republica Moldova”
În spațiul public sunt cunoscute mai multe situații când moldovenii care dețin cetățenia Rusiei, sunt înrolați în armată și mor pe frontul din Ucraina, iar asemenea cazuri nu sunt o noutate pentru Republica Moldova, a declarat pentru Radio Moldova, directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole. Acesta a precizat că Rusia folosește în țara noastră instrumente propagandistice pentru a atrage în războiul său cât mai mulți voluntari moldoveni, în special din Găgăuzia și regiunea transnistreană.
„Nu avem exact informații despre care ar fi amploarea acestui fenomen, dar cu siguranță avem astfel de cazuri. Cel puțin cunosc pe cineva care locuia în Federația Rusă, și fiind în închisoare într-un penitenciar din Rusia a fost înrolat în armată și trimis pe front și acolo a decedat. Știm că din diverse surse, din Republica Moldova, și în special din regiunea găgăuză și transnistreană, promovează foarte multă publicitate pentru locuitorii din aceste teritorii ca să se înroleze în aceste structuri, ca să încheie contract cu Forțele Armate ale Federației Ruse, ceea ce înseamnă participarea directă la război”, a notat Ion Manole.
Amintim că Europa Liberă a anunțat despre un caz recent privind decesul unui tânăr din Tiraspol, care a fost înrolat în armata rusă și a decedat pe frontul din Ucraina. Autoritățile ruse au expediat o scrisoare la Chișinău, după ce nu au primit răspuns de la autoritățile de la Tiraspol. În scrisoare, funcționarii ruși solicitau să fie informată mama tânărului despre faptul că aceasta poate primi o îndemnizație de deces în valoare de circa 26 de mii de dolari.
Într-o investigație publicată de Radio Svoboda anul trecut se arată că nu toate familiile și nu toți militarii primesc recompensele oferite de statul rus în cazul decesului pe câmpul de luptă.
Uneori, se întâmplă ca rudele nici măcar nu știu cu cine au semnat contracte militarii.