În Slovacia se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale. Miza scrutinului: apropiere de Rusia sau sprijin pentru Ucraina?
Slovacii merg sâmbătă din nou la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Lupta va fi între diplomatul pro-european Ivan Korčok, care a câștigat în mod neașteptat în primul tur cu 42,5% din voturi, și social-democratul Peter Pellegrini (37%), actualul președinte al parlamentului și un aliat al premierului slovac Robert Fico, care menține relații strânse cu Ungaria și Rusia.
Korčok speră să câștige sprijinul alegătorilor care sunt nemulțumiți de politicile interne și externe ale guvernului Fico.
Pellegrini își critică rivalul, argumentând că pune interesele Bruxelles-ului mai presus de cele ale Slovaciei, dar în același timp subliniază că apartenența țării la UE și NATO nu este pusă la îndoială.
Acum două săptămâni, în primul tur, Korcok (59 de ani) a obținut 42% din voturi, față de 37 de procente pentru Pellegrini (48), însă sondajele îl creditează acum pe cel din urmă cu un avans de două procente.
Scrutinul, decisiv, de astăzi va arăta dacă premierul Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie pentru a patra oara, va avea un aliat și la palatul prezidențial sau un adversar care i-ar putea contesta poziția pro-rusă și planurile de modificare a legislației penale și din domeniul mass-media, care au stârnit deja îngrijorare ca ar duce la slăbirea statului de drept, scrie presa internațională.
Pentru Korcok, principalul mesaj transmis în lupta electorală a fost acela de a nu-i oferi lui Fico și coaliției sale toate funcțiile din stat.
Pellegrini a încercat să-l prezinte pe Korcok ca fiind un susținător al războiului, pentru că sprijină înarmarea Ucrainei și chiar ar fi sugerat că ar putea trimite trupe slovace în război, lucru pe care Korcok îl neagă.
Președinta în exercițiu Zuzana Caputova, o avocată specializată în drepturile omului care nu a mai candidat pentru un al doilea mandat, a criticat retorica razboinică într-un discurs televizat.
„Am avut ocazia să îi cunosc pe ambii candidați prezidențiali în timpul celor cinci ani de mandat și pot spune cu conștiința împacată că nici Peter Pellegrini, nici Ivan Korcok nu ne vor târî în niciun război și nu vor trimite niciunul dintre soldații noștri în Ucraina”, a asigurat Caputova.
Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 7.00 (08.00, ora Republicii Moldova) și se vor închide la pana la ora 22.00 (23.00, ora Republicii Moldova). Primele proiecții ale rezultatelor sunt așteptate la scurt timp după aceea, iar rezultatele oficiale se vor contura peste noapte.
„Probabil cea mai strânsă luptă din istoria alegerilor prezidențiale din Slovacia”
Lupta din turul al doilea de sâmbătă, 6 aprilie, este foarte strânsă, „probabil cea mai strânsă din istoria alegerilor prezidențiale din Slovacia”, a explicat într-o discuție cu HotNews.ro, analistul politic Michal Vašečka, de la Bratislava Policy Institute, subliniind că diferența estimată dintre cei doi este undeva „la limita erorii statistice”.
*„Trei sondaje de opinie publică de la trei agenții au confirmat practic același lucru. În unele dintre ele Pellegrini este doar puțin în față, în altele, Korčok este în avantaj, deci un rezultat este foarte dificil de prezis”, a spus el.
Un duel între Rusia și Occident?
Lupta dintre Korčok și Pellegrini a fost descrisă de unii observatori drept un duel între susținătorii direcției occidentale și prietenii Rusiei. Vašečka a explicat că aceasta ar fi totuși o simplificare.
„Ca peste tot în lume, de obicei, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar adevărul este că Peter Pellegrini este un candidat al unei coaliții care poate nu este în mod deschis pro-rusă și pro-Putin, dar este cu siguranță mult mai puțin pro-occidentală, pro-UE”, a spus el, citat de Hotnews.
Președintele Slovaciei nu deține multe puteri executive, dar are un rol în numirea guvernului și a celor din funcții înalte din justiție. Poate, de asemenea, să se opună prin veto la legi și să influențeze dezbaterea publică, așa cum a făcut-o deseori liberala Caputova. Prin câștigarea președinției, Fico, spun criticii, și-ar dori să nu mai aibă astfel de obstacole.