Social

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere în Republica Moldova

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere în Republica Moldova. De la începutul anului în urma acestora au avut de suferit 9 persoane. Oamenii spun că unii conducători de trotinete sunt neatenți și reprezintă un pericol public pentru cei din jur. În același timp, polițiștii și agenții economici care gestionează acest tip de transport aplică sancțiuni pentru cei ce încalcă regulile.

În timp ce unii pietoni afirmă că trotinetele electrice creează probleme mari pentru participanții la trafic, alții spun că nu sunt deranjați. Oamenii susțin că în zonele de agrement, cum ar fi parcurile, este dificil să te plimbi, deoarece poți fi lovit de o trotinetă.

„Noi nu am avut astfel de accidente”,

„Când eram cu micuța mea aici la lac întotdeauna este periculos, dacă nu merg pe banda destinată bicicletelor”,

*„Este aglomerație, sunt copii, familii animale și este periculos, Undeva să circule în afara orașului este ok”, *

„Ei mai mult merg pe trotuare, dar ei în calitate de conducători de trotinete trebuie să cunoască regulile circulației rutiere”, spun oamenii.

Șoferii cu care am discutat susțin că problemele în trafic sunt create în special de conducătorii de trotinete care nu cunosc regulamentul circulației rutiere.

*„ Primăvara probabil ei sunt mai mulți, iarna nu am avut așa probleme. Ei de la școală, de la vreo 14 ani ar trebui să cunoască regulile circulației rutiere ca în Statele Unite”,

„Eu consider că trotinetele electrice reprezintă un pericol în trafic, atât pentru șoferi cât și pentru persoanele care le conduc. Nu sunt echipați corespunzător și dumnealor încă fac depășire, adică ei conduc așa cum vor”*, afirmă șoferii.

De cealaltă parte, unii conducători de trotinete spun că sunt responsabili în trafic, și se echipează corespunzător. De asemenea ei solicită să fie create mai multe benzi pentru transportul alternativ.

„ Este foarte important de purtat cască și să fim atenți pentru că nu toți oamenii sunt atenți în trafic. Iată pe Strada 31 August 1989 este o bandă de drum amenajată pentru trotinete și biciclete. Ar fi foarte bine dacă ar apărea mai multe străzi”, a menționat un conducător de trotinete.

Unul dintre administratorii companiilor care închiriază asemenea unități de transport, Dan Casapciuc, a subliniat că, în colaborare cu oamenii legii, sunt luate măsuri pentru a evita problemele create în trafic.

„Chiar recent am avut o ședință cu cei de la INSP, am discutat care ar fi măsurile pe care le putem implementa împreună pentru a spori siguranța celor din jur. Noi suntem deschiși propunerilor din societate de a îmbunătăși lucrurile”, a notat Dan Casapciuc.

Șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, Pavel Apostol, a declarat pentru Moldova 1 că utilizatorii de trotinete care nu respectă regulile circulatiei rutiere sunt trași la răspundere contravențională.

„Să nu uităm despre elemente de protecție, vorbim despre acea cască, elemente reflectorizante, nu admitem situații când se află două sau trei persoane pe trotinetă, și nu admitem cazuri să conducem pe trotinetă în stare de ebrietate, pentru aceasta este prevăzută o amendă de peste 20 de mii de lei”, a afirmat Pavel Apostol.

Potrivit datelor INSP, anul trecut în Republica Moldova au avut loc 74 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice în urma cărora au fost traumatizate 59 de persoane. Conform Regulamentului Circulației Rutiere, utilizatorii de tronite trebuie să aibă cel puțin 16 ani și să circule cu cel mult 25 de kilometri la oră în trafic, iar în zonele aglomerate, viteza maximă admisibilă este cu doar 15 km pe oră.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult