Economic

Prețurile produselor alimentare au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului. Ce spun oamenii și care sunt prognozele experților

Inflația anuală a ajuns la 3,9% în luna martie, iar prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproape 3 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit ouăle și fructele. Experții economici prognozează pentru acest an o inflație de 5 % și recomandă autorităților să adopte politici echilibrate pentru a stabiliza prețurile concomitent cu creșterea economică.

Prețurile medii de consum la produsele alimentare au înregistrat o creștere de 2,9 la sută în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Ouăle s-au scumpit cel mai mult, cu peste 19 procente, în timp ce fructele cu 17 la sută. Pe de altă parte, uleiul vegetal s-a ieftinit cu aproximativ 20 de procente, iar zahărul cu aproape șapte la sută. Inflația la mărfurile nealimentare a atins 6,7%.

În aceeași perioadă, serviciile comunale au înregistrat o scumpire de aproape un procent, iar, pe categorii, acestea s-au ieftinit, în mare parte. Mai exact, tariful pentru încălzirea centralizată s-a diminuat cu 42 de procente. Iar energia electrică și gazele naturale s-au ieftinit cu peste 25 la sută, timp de un an.

Cetățenii spun că cel mai mult cheltuiesc pentru produsele alimentare și plata facturilor la serviciile comunale. Aceștia au remarcat creșteri semnificative la legume, ouă și carne, iar pentru a face față scumpirilor, unii aleg să economisească sau să aștepte apariția pe piață a produselor de sezon.

„Prețurile sunt cam mari, în special la produsele din carne”;

„La magazin sunt scumpe toate produsele nu doar legumele, așteptăm să se ieftinească. Nu cumpărăm”;

„La noi și serviciile pentru apă și energie sunt scumpe, iată pentru gaz am plătit 2700 de lei, pentru energia electrică-700 de lei, iar 400 pentru apă”.

Inflația anuală de 3,9%, potrivit expertului economic Marin Gospodarenco, indică o normalizare a creșterii prețurilor, având un impact benefic asupra puterii de cumpărare a populației și stabilității economice. În același timp, analistul sugerează că inflația în acest an ar putea ajunge la aproape 5 la sută, ceea ce înseamnă că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a gestiona prețurile și a sprijini creșterea economică.

„Deși ratele moderate ale inflației sunt un semn pozitiv pentru noi, structura detailată a schimbărilor de preț evidențiază necesitatea unei politici economice echilibrate pentru anul acesta care să vizeze în special atât stabilizarea prețurilor cât și susținerea creșterii economice”.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației medii anuale de 4,7 la sută în anul 2024 și 4,5 la sută în 2025.

Autor: Dumitru Petruleac

Citește mai mult