Externe

Revista presei internaționale: Vedetele de la Hollywood cer Congresului SUA să dea arme Ucrainei într-un moment decisiv; După un deceniu de dezbateri, Parlamentul European a adoptat pactul privind migrația și azilul

Problema crizei de armament cu care se confruntă Ucraina, dar și încercările de a pune capăt războiului ei cu Rusia la un forum de pace care va fi organizat în Elveția, sunt principalele teme care țin cap de afiș în presa internațională. Mai multe publicații străine explică de ce este esențială poziția Chinei pentru restabilirea păcii și prevenirea extinderii războiului în Europa. Presa internațională descrie și dezastrul cu care s-ar putea confrunta în scurt timp întreaga lume dacă nu vor fi luate imediat măsuri împotriva încălzirii globale. Numeroase publicații europene remarcă totodată că după un deceniu de dezbateri, Parlamentul European a adoptat miercuri pactul privind migrația și azilul. Lidia Petrenco a urmărit ce scriu principalele publicații pe aceste teme și vine cu detalii.

Publicațiile străine reflectă consecințele atacului de aseară, când Federația Rusă a lovit cu rachete balistice regiunea Odessa, făcând cel puțin patru morți și mai mulți răniți. În timp ce Kievul le cere aliaților occidentali să grăbească livrările sistemelor de apărare antiaeriană pentru a împiedica atacurile Rusiei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, trage un nou semnal de alarmă, avertizând că Ucraina „pur și simplu nu mai poate aștepta”, având nevoie urgent de sprijin militar, relatează The Guardian. Publicația amintește că țările NATO au promis săptămâna trecută că își vor evalua stocurile pentru a acorda Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot capabile să doboare rachete balistice rusești.

Unian notează că un grup de vedete de la Hollywood și alți americani celebri au trimis o scrisoare deschisă Congresului SUA, cerând aprobarea unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina cât mai curând posibil. CCN publică scrisoarea adresată congresului, unde republicanii s-au opus timp de mai multe luni aprobării unui ajutor militar destinat Kievului. Vedetele de la Hollywood menționează că forțele armate ucrainene apără interesele americane de bază, prevenind alte războaie în Europa și descurajează China fără a provoca în vreun fel Beijingul.

Elveția a anunțat miercuri că va organiza o conferință de pace la nivel înalt pentru Ucraina la jumătatea lunii iunie, dar în absența Rusiei, care a considerat imediat evenimentul drept un complot orchestrat de SUA, relatează Euractiv. Potrivit Președintelui Elveției, Viola Amherd, „Acesta este un prim pas într-un proces către o pace durabilă”, la eveniment urmând să participe până la 100 de state de pe mapamond. Soarta războiului ruso-ucrainean va fi decisă în iunie, titrează Obozrevateli. Publicația ucraineană menționează că Marea Britanie și Franța au anunțat „restaurarea Antantei”, care a fost creată în ajunul Primului Război Mondial cărieia i se alăturase atunci Moscova, doar că acum această alianță ar urma să fie îndreptată împotriva Rusiei. Londra și Parisul sunt convinse că Ucraina trebuie să câștige războiul pe care Rusia îl poartă împotriva ei, dar principalul obiectiv este să convingă China de acest lucru, punctează publicația ucraineană. Pentru elvețieni este important să atragă China la forum, în timp ce liderul țării, Xi-Jinping, insistă asupra participării Rusiei la viitorul forum de pace din Elveția. Deși europenii sunt împotriva prezenței Federației Ruse la masa de negocieri, Beijingul își menține ferm poziția, comentează Obozrevatel.

The Washington Post notează în context că după ce ministrul rus Externe, Serghei Lavrov, a zburat zilele trecute la Beijing, cancelarul german Olaf Scholz urmează să viziteze Beijingul săptămâna viitoare, iar liderul chinez Xi – să vină la Paris la începutul lunii mai. Chiar dacă există sprijin pentru organizarea conferinței din Elveția, este un moment extrem de nepotrivit pentru a formula un plan de pace, constată publicația, subliniind că decizia Congresului SUA de a aloca ajutor Ucrainei joacă un rol esențial pentru viitorul forum. Fără arme pe front, coaliția pro-ucraineană va avea de ales doar între o opțiune proastă și una și mai rea, conchide The Washington Post.

În timp ce lumea occidentală luptă pentru a opri expansiunea războaielor lansate de regimuri autoritare, o altă problemă care amenință viitorul planetei vizează consecințele încălzirii globale, avertizează numeroase publicații străine. Următorii doi ani sunt „esențiali pentru salvarea planetei”, a declarat citată de Reuters Simon Stiell, reprezentant al Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Vorbind la un eveniment tematic la Londra, Stiell a spus că Grupul celor 20 de puteri economice de top - responsabile pentru 80% din emisiile globale - trebuie să acționeze urgent pentru a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, în încercarea de a evita temperaturi și fenomene meteorologice extreme.

Newsweek publică un articol în care se întreabă cum ar putea afecta schimbările climatice industria de vinuri, o piatră de temelie economică și culturală pentru multe regiuni agricole ale lumii. Un producător solicitat de publicație observă că secetele prelungite au devenit mai frecvente de-a lungul deceniilor, lucru despre care oamenii de știință spun că este o consecință a creșterii semnificative a temperaturii. Potrivit scenariilor de încălzire extremă în care lumea nu reușește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, până la 90% dintre zonele viticole tradiționale din Spania, Italia, Grecia și sudul Californiei din SUA, ar fi în pericol, constată publicația.

Parlamentul European a adoptat miercuri pactul privind migrația și azilul, titrează publicațiile europene. La Repubblica notează că pachetul include zece proiecte de lege care actualizează normele UE în această materie și introduc principiul solidarității între statele membre. Le Monde observă că după nouă ani de negocieri, europarlamentarii au adoptat definitiv un set de texte care ar trebui să armonizeze procedurile de primire a migranților. La nouă ani de la sosirea a două milioane de refugiați sirieni în Europa și după mai multe încercări de reforme în vederea armonizării politicilor naționale de primire a migranților, statele membre au ajuns să găsească un compromis pe un subiect care a alimentat ani de zile tensiunile dintre ei, constată publicația franceză. Se dorește ca noile reguli comune să facă posibilă o mai bună abordare a sosirii migranților la granițele sale, în condițiile în care, în 2023, aproximativ 380.000 de persoane au încercat să intre neregulat în Europa, o creștere de 17% față de 2022, remarcă Le Monde.

Potrivit Euronews, așa-numitul Noul Pact privind Migrația și Azilul are nevoie doar de undă verde finală din partea statelor membre, care este așteptată la sfârșitul lunii. Principala noutate a pactului este un sistem de „solidaritate obligatorie” pentru a se asigura că toate țările, indiferent de dimensiunea și locația lor, contribuie la atenuarea presiunii asupra Europei de Sud, menționeză postul paneuropean de televiziune. Propunerea ambițioasă a Comisiei Europene include sute de pagini și a implicat o multitudine de probleme complexe, precum drepturile fundamentale, minorii neînsoțiți, confidențialitatea datelor, contribuțiile financiare, perioadele de detenție și securitatea națională, ceea ce a încetinit procesul legislativ, observă Euronews. Parlamentul și statele membre din Consiliu au petrecut ani de zile dezbătând și modificând Noul Pact, adâncind complexitatea unei legislații deja complicate. Discuțiile au fost deosebit de dificile în cadrul Consiliului, unde țările au adoptat opinii opuse în funcție de geografie, economie și ideologie, constată postul paneuropean de televiziune. Pactul istoric al UE privind migrația trece pe fondul diviziunilor și temerilor de extremă dreapta, notează Euractiv. Majoritatea dosarelor au fost aprobate cu o majoritate strânsă de aproximativ 50 de voturi. În schimb, cele legate de înregistrarea informațiilor persoanelor la frontieră, baza de date și politica de returnare, au fost susținute în mod covârșitor, cu peste 400 de voturi pentru și aproximativ 200 împotrivă, precizează publicația.

În timpul votului în Parlamentul European, premierul Donald Tusk a susținut o conferință de presă la Varșovia. Întrebat despre poziția poloneză în privința modificărilor privind migrația, șeful guvernului a răspuns că „pactul privind migrația în forma sa actuală este inacceptabil pentru Polonia”, notează Rzeczpospolita. „ Polonia nu va fi de acord cu mecanismul de relocare, în ciuda faptului că pactul privind migrația este adoptat de Parlamentul European”, a anunțat Tusk.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult