Social

Dan Perciun: Sistemul educațional din R. Moldova se confruntă cu un deficit de 7 000 de cadre didactice

Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un de peste șapte mii de cadre didactice, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la Moldova 1. El a mai precizat că, anual, din 1000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ.

Prioritățile legate de problemele cu care se confruntă educația din Republica Moldova pe care încercăm consecvent le implementăm în opt luni sunt. Ne concentrăm pe creșterea accesului la educație de calitate, în special pentru copiii din mediul rural. Ne preocupăm de reducerea deficitului de cadre didactice, iar pentru a acoperi aceste locuri, atragem mai mulți tineri specialiști și totodată se mențin cei care sunt în sistem. Și nu în ultimul rând, ne axăm în special pe subiectele legate de ce se predă la școală, ce facem mai departe cu curriculumul școlar și care sunt perspectivele în acest sens”, a declarat ministrul.

Dan Perciun a mai precizat că, pentru a reduce deficitul de cadre didactice, Guvernul și-a propus crearea unei rețele de școli-model care să ofere condiții moderne pentru profesori și elevi. Ministrul a mai spus că pentru anul 2025 se ia în calcul majorarea salariilor cadrelor didactice, însă deocamdată nu se știe cu cât.

Este o inițiativă care vine să răspundă acestei provocări și care vorbeam cu discrepanță foarte mare în performanța elevilor din școlile mici și școlile mari mari. Încercăm să creăm acei poli de atracție pentru părinți din rândul școlilor din centrele raionale, în mare parte care au 500 de elevi, dar mai au capacitatea de a mai atrage elevi (200 de locuri libere, conform proiectului). Să investim în această rețea de 35 de instituții, să creăm toate condițiile necesare, ca ele să devină atractive. Și totodată să procurăm autobuze pentru ca să putem să rezolvăm problema deficitului de transport”, a conchis Dan Perciun.

Citește mai mult