Social

Comisia Vetting începe evaluarea curților de apel

Vettingul Curților de Apel începe cu evaluarea Curții de Apel Chișinău. În acest sens, comisia Vetting a transmis deja notificări la 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, informându-i cu privire la inițierea procedurii de evaluare. Evaluarea acestei categorii de subiecți se va desfășura conform criteriilor de integritate financiară și etică, precizează Comisia Vetting.

Judecătorii notificați urmează să completeze și să prezinte Comisiei formularul de Declarație de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, precum și formularul de Declarație privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public, în termen de 20 de zile de la data expedierii notificării de către Comisie.

În sprijinul subiecților care urmează să fie supuși verificărilor, Comisia a furnizat modele clare și exemple de completare a formularelor, inclusiv o Declarație pentru 5 ani precompletată, cu date fictive incluse. Aceste instrumente au fost concepute pentru a asigura înțelegerea corectă a cerințelor și pentru a facilita procesul de completare a documentelor.

De asemenea, judecătorii au primit formularul Chestionarului de Etică, care se completează obligatoriu în acest caz. Comisia a mai transmis și o copie a Regulamentului său de organizare și funcționare, modificat recent pentru a reglementa procedurile și etapele evaluării, inclusiv conform Legii 252/2023.

Lista judecătorilor Curții de Apel Chișinău poate fi consultată AICI.

Comisia vetting și-a început activitatea vara trecută și este compusă din trei experți naționali: Iurie Gațcan, Andrei Bivol, Lilian Enciu și trei experți internaționali: Scott Bales (SUA), Lavly Perling (Estonia) și Maria Giuliana Civinini (Italia), care și-a dat demisia în martie, fără a explica motivele.

Vettingul a început cu evaluarea celor trei judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcțiile vacante în CSJ. Până la moment, 11 dintre ei nu au promovat evaluarea și patru au fost respinși. Comisia mai are de evaluat opt сandidați și o judecătoare a CSJ.

După finalizarea vettingului la CSJ și la Curtea de Apel Chișinău, comisia va verifica magistrații din curțile de apel Bălți, Comrat și Cahul și judecătorii din primele instanțe care, începând cu 2017, au ocupat funcții de conducere.

Care sunt diferențele dintre pre-vetting și vetting

Pre-vettingul este etapa inițială și premergătoare evaluării tuturor judecătorilor și procurorilor. Pre-vettingul ține de verificarea integrității judecătorilor, procurorilor și profesioniștilor ce candidează la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Colegiile din cadrul celor două Consilii.

Pre-vettingul este voluntar. El devine obligatoriu doar pentru candidații înscriși în concursurile pentru ocuparea funcției de membru în CSM, CSP sau Colegiile acestor Consilii. În caz de nepromovare a evaluării, singura consecință pentru candidat este excluderea lui din concurs.

Vetting-uleste etapa ulterioară de evaluare și e mai cuprinzătoare decât pre-vettingul. Vettingul ține de verificarea integrității judecătorilor în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcția de judecător CSJ, judecătorilor Curților de Apel și președinților și vicepreședinților de judecătorii. Vettingul de asemenea ține de verificarea integrității procurorilor din funcțiile-cheie din cadrul Procuraturii Generale, procurorilor din Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și procurorilor-șefi și adjuncților acestora din procuraturile teritoriale.

Vetting-ul este obligatoriu pentru toți judecătorii și procurorii identificați mai sus. În caz de nepromovare a evaluării, consecința principală este eliberarea din funcție, cu lipsirea de dreptul de a mai fi judecător sau procuror sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Comisia Vetting efectuează trei tipuri de evaluări: vetting-ul Curții Supreme de Justiție (CSJ), pre-vetting-ul candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), înscriși în concurs după 1 septembrie 2023, și în cele două colegii din cadrul CSM și vetting-ul judecătorilor Curților de Apel și președinților și vicepreședinților de judecătorii. Aceste trei tipuri de evaluări se desfășoară în baza a trei legi diferite – Legea 26/2022, Legea 65/2023 și Legea 252/2023.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult