Politic

Luni, la Strasbourg începe sesiunea de primăvară a APCE, iar Mihai Popșoi va susține un discurs. Ce alte subiecte vor fi dezbătute

În perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg, va începe sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La eveniment va participa și vicepremierul Mihai Popșoi unde va susține și un discurs.

De asemenea, oficialul moldovean va avea întrevederi cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić și președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy – Malaurie, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe de la Chișinău.

Potrivit agendei publicate pe siteul Consiliului Europei, dezbaterea privind cererea de aderare a Kosovo la Consiliul Europei și la votul unui proiect de aviz vor constitui un punct culminant al sesiunii de primăvară a APCE.

De asemenea, va avea loc o dezbatere comună pe tema „Moartea lui Alexei Navalnîi și necesitatea de a contracara regimul totalitar al lui Vladimir Putin și războiul său împotriva democrației”, și despre „detenția arbitrară a lui Vladimir Kara-Murza și persecutarea sistematică a protestatarilor anti-război din Rusia și Belarus”.

Adunarea urmează să discute, de asemenea, sprijinul pentru reconstrucția Ucrainei, inclusiv o propunere de a utiliza în acest scop bunurile înghețate ale statului rus, cu participarea președintelui Radei Supreme din Ucraina, Ruslan Stefanchuk.

A fost solicitată o dezbatere urgentă cu privire la „proiectul de Convenție-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept”.

Totodată, cei prezenți vor discuta și despre rolul Consiliului Europei în prevenirea unei catastrofe umanitare în Gaza.

Alte dezbateri prevăzute includ libertatea de exprimare și de întrunire a persoanelor LGBT în Europa și o dezbatere comună privind „integrarea dreptului omului la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil”.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este organul statutar „deliberativ”, format din reprezentanți ai parlamentelor naționale ale statelor membre, numărul membrilor delegației fiecărui parlament variind în funcție de dimensiunile teritoriului, populației și contribuției bugetare a statului respectiv Adunarea Parlamentară este compusă din 306 parlamentari din cele 46 de state membre.

Adunarea dezbate și adoptă recomandări și prezintă orientări Comitetului de Miniștri, guvernelor naționale și parlamentelor, asigură un forum democratic pentru dezbateri și monitorizează alegerile din statele membre.

Delegația RM la APCE este compusă din 5 membri titulari și 5 membri supleanți, care reprezintă proporțional toate partidele parlamentare din țară.

Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult