Externe

Israelul avertizează Iranul că „va suporta consecințele alegerii sale de a agrava situația”

Iranul „va suporta consecințele alegerii sale de a agrava situația”, a avertizat sâmbătă armata israeliană, care este în alertă în urma amenințărilor cu represalii ale Teheranului, aliat cu mișcarea palestiniană Hamas.

„Ne-am întărit pregătirile pentru a proteja Israelul de o nouă agresiune iraniană. Suntem de asemenea pregătiți să reacționăm”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari într-o declarație publică.

Armata israeliană susține că avioanele sale de luptă au lovit cu puțin timp în urmă ținte Hezbollah în patru zone diferite din sudul Libanului, relatează Times of Israel.

Țintele au inclus clădiri folosite de gruparea teroristă în Houla și Bayt Lif, precum și două centre de comandă Hezbollah în Odaisseh și Taybeh. IDF mai spune că a deschis focul și într-o zonă din apropierea Rmeish pentru a „înlătura o amenințare”.

Între timp, forțele speciale maritime ale Gardienilor Revoluției iranieni, armata ideologică a Republicii Islamice, au sechestrat pe 13 aprilie un portcontainer „care are legături” cu Israelul în Golf, scrie Digi24.

Anterior, două agenții de securitate maritimă au anunțat că o navă a fost sechestrată sâmbătă în largul Emiratelor Arabe Unite de „autorități regionale”. Una dintre acestea, societatea de securitate britanică Ambrey, a informat că a „văzut imagini cu trei indivizi care coboară rapid dintr-un elicopter pe ceea ce pare a fi un portcontainer”.

Din cauza situației tensionate dintre Iran și Israel, Olanda a anunțat că duminică își va închide ambasada de la Teheran ca măsură preventivă, ulterior va fi luată o decizie dacă aceasta va fi sau nu redeschisă. Avertismente pe fondul amenințărilor iraniene au mai emis Franța, Germania, Canada și Statele Unite. Cetățenii au fost atenționați să nu călătorească în regiune.

SUA se așteaptă ca Iranul să efectueze lovituri împotriva mai multor ținte în Israel în zilele următoare și sunt pregătite să ajute la interceptarea oricăror arme lansate împotriva aliatului său. Președintele american Joe Biden consideră că atacurile Iranului vor avea loc „mai devreme sau mai târziu” și a emis un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran este pur și simplu: „Nu”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult