Internațional

Iranul va ataca Israelul „mai devreme sau mai târziu”, declară președintele SUA, Joe Biden

SUA se așteaptă ca Iranul să efectueze lovituri împotriva mai multor ținte în Israel în zilele următoare și sunt pregătite să ajute la interceptarea oricăror arme lansate împotriva aliatului său, spun surse pentru CNN, deoarece administrația Biden este în alertă maximă pentru ceea ce ar putea fi erupția o perioadă semnificativ volatilă și imprevizibilă în Orientul Mijlociu.

Președintele Joe Biden a prezis vineri că atacurile Iranului vor avea loc „mai devreme sau mai târziu” și a încercat să emită din nou un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran a fost pur și simplu: „Nu”.

Începutul unui conflict de stat între Iran și Israel ar marca o escaladare gravă în regiune – un scenariu pe care SUA au sperat să-l evite de la începutul războiului Israel-Hamas în octombrie.

SUA au observat că Iranul deplasa bunuri militare în interior, inclusiv drone și rachete de croazieră, semnalând că se pregătește să atace ținte israeliene din interiorul propriului său teritoriu, potrivit unor persoane familiare cu informațiile americane. Unul dintre ei a spus că SUA au observat că Iranul pregătea până la 100 de rachete de croazieră.

Nu era clar dacă Iranul se pregătea să lovească de pe teritoriul său ca parte a unui atac inițial sau dacă se pregătea pentru a încerca să descurajeze Israelul sau SUA să efectueze un posibil contraatac pe teritoriul său.

Vineri, la Casa Albă, Biden – răspunzând la întrebările reporterilor, inclusiv dacă trupele americane erau în pericol – a subliniat angajamentul administrației sale față de securitatea Israelului.

„Suntem devotați apărării Israelului. Vom sprijini Israelul, vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuși”, a spus el.

Rămâne o amenințare „reală”, „credibilă” și „viabilă” ca Iranul să lanseze lovituri, a declarat vineri Casa Albă, după atacul Israelului asupra unui complex diplomatic iranian din Siria, săptămâna trecută, care a ucis trei generali iranieni.

Biden, care a avertizat săptămâna aceasta că Iranul amenință cu un „atac semnificativ” asupra Israelului, a primit actualizări constante despre situație de la echipa sa de securitate națională.

SUA și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, au emis noi avertismente de călătorie pentru angajații guvernamentali din Israel, pe măsură ce amenințarea iraniană crește.

„Urmărim acest lucru foarte, foarte îndeaproape”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Forțele marinei americane din Marea Roșie au interceptat anterior rachete cu rază lungă de acțiune lansate de la Houthis din Yemen către Israel. Forțele americane din Irak și Siria ar putea, de asemenea, să intercepteze drone și rachete care vizează nordul Israelului, în funcție de locația din care sunt lansate.

Pentagonul a lucrat în mod special pentru a consolida apărarea antiaeriană pentru trupele americane staționate în Irak și Siria, care au fost atacate de forțele proxy susținute de Iran de peste 100 de ori între octombrie și februarie. În ianuarie, trei militari americani au fost uciși când o dronă a trecut prin apărarea antiaeriană a SUA la baza Tower 22 din Iordania.

SUA nu anticipează că Iranul sau împuterniciții săi vor ataca forțele americane ca parte a represaliilor sale.

„Ar fi imprudent dacă nu ne-am arunca o privire asupra propriei noastre poziții în regiune pentru a ne asigura că suntem pregătiți corespunzător”, a spus Kirby.

CNN a raportat săptămâna trecută că SUA se află în alertă maximă și se pregătește activ pentru un atac al Iranului care vizează obiectivele israeliene sau americane din regiune. Oficialii au spus că un astfel de atac ar putea avea loc într-o săptămână.

Biden a vorbit cu omologul său israelian, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, despre amenințarea unui atac iranian în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută.

O lovitură directă asupra Israelului de către Iran este unul dintre cele mai defavorabile scenarii pentru care se pregătește administrația Biden, deoarece ar garanta escaladarea rapidă a unei situații deja tumultoase din Orientul Mijlociu. O astfel de lovitură ar putea duce la extinderea războiului Israel-Hamas într-un conflict regional mai larg - ceva ce Biden a încercat de mult să evite.

Biden primește informări de mai multe ori pe zi despre situație, a spus Kirby

Kirby a declarat vineri că oficialii americani sunt în „comunicare constantă” cu omologii lor israelieni cu privire la această chestiune și că sunt în curs de desfășurare pași pentru a se asigura că Israelul este capabil să se apere.

„Cu siguranță suntem conștienți de o amenințare foarte publică și de ceea ce considerăm a fi o amenințare foarte credibilă făcută de Iran în ceea ce privește potențialele atacuri asupra Israelului”, a spus Kirby.

Presiunea diplomatică

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu miniștrii de externe ai Turciei, Chinei și Arabiei Saudite pentru a-i îndemna să preseze Iranul să nu escaladeze conflictul din Orientul Mijlociu după amenințările făcute de Iran împotriva Israelului, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

Miller a spus că SUA s-au implicat, de asemenea, cu aliații și partenerii europeni în ultimele zile pentru a transmite un mesaj similar și Iranului. Ministrul german de externe Annalena Baerbock și secretarul britanic de externe David Cameron au discutat cu ministrul iranian de externe în ultimele zile.

Între timp, Blinken a transis țărilor care au relații bune cu Iranul să profite de acestea pentru a transmite Teheranului să nu escaladeze acest conflict.

Totodată, Franța și-a sfătuit cetățenii să „se abțină” de a călători în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene ocupate din cauza riscului de „escaladare militară”. Familiile personalului diplomatic din capitala iraniană, Teheran, vor fi aduse în Franța, iar funcționarilor publici li se va interzice să lucreze în aceste regiuni.

În seara zilei de vineri, 12 aprilie, și Ministerul german de Externe a cerut cetățenilor germani să părăsească Iranul și să se abțină de la călătorii în această țară din cauza riscului ridicat de escaladare a situației din regiune. „Nu poate fi exclus ca escaladarea să afecteze, de asemenea, rutele de transport aerian, terestru și maritim, cu posibile restricții corespunzătoare la intrarea și ieșirea din Iran”, a subliniat Ministerul german de Externe.

Amintim că în noapte de 12 aprilie, zeci de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre nordul Israelului, informație confirmată și de militarii israelieni. Potrivit acestora, toate rachetele au fost distruse.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult