Externe

UPDATE Iranul declară că atacul asupra Israelului s-a încheiat, la câteva ore după ce a început. Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii: „Ne vom proteja de orice amenințare”

Iranul a lansat drone asupra unor ținte din Israel, iar forțele de apărare israeliene sunt pregătite să respingă atacul acestora, potrivit unei declarații a armatei israeliene, scrie BBC. Și presa de stat iraniană a confirmat că au fost lansate lovituri de represalii cu drone împotriva țintelor din Israel.

Iranul declară că atacul asupra Israelului s-a încheiat

Misiunea Permanentă a Iranului la ONU la New York a declarat că atacul din 13 spre 14 aprilie a fost un răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc”.

Israelul a lovit la începutul acestei luni o clădire iraniană din capitala Siriei Damasc. Un purtător de cuvânt al armatei a afirmat că Israelul consideră că edificiul lovit în atac este o „clădire militară”.

Misiunea iraniană a declarat că problema a fost „considerată încheiată”.

„Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar mai face o greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să stea departe”, a adăugat Misiunea Permanentă a Iranului a pe platforma X .

Franța și Regatul Țărilor de Jos condamnă atacul Iranului

Ministrul francez de externe Stéphane Séjourné a condamnat sâmbătă cu fermitate atacul Iranului asupra Israelului și a reiterat solidaritatea Franței și „angajamentul față de securitatea Israelului”.

Între timp, Olanda a spus că situația din Orientul Mijlociu este „foarte îngrijorătoare” după ce Iranul a lansat atacul.

Iranul spune că va viza orice țară care își deschide spațiul aerian pentru un atac israelian împotriva Iranului

Ministrul Apărării al Iranului a emis un avertisment dur oricărei țări care permite Israelului să-și folosească spațiul aerian sau teritoriul pentru a ataca Iranul, spunând că se va confrunta cu un „răspuns decisiv” din partea Iranului.

„Orice țară care își deschide spațiul aerian sau pământul Israelului pentru a ataca Iranul va primi răspunsul nostru decisiv”, a spus oficialul de la Teheran.

Libanul își închide spațiul aerian pe fondul atacului iranian asupra Israelului

Libanul anunță închiderea temporară a spațiului său aerian, potrivit televiziunii libaneze Al Jadeed. Este o măsură de precauție și intră în vigoare la ora locală 1 dimineața până duminică la ora 7 dimineața.

Această decizie presupune încetarea completă a operațiunilor de navigație aeriană pe Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut în perioada specificată.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a condamnat atacul „nechibzuit” al Iranului în „cei mai puternici termeni” și a declarat că Marea Britanie va „sprijini securitatea Israelului”.

„Aceste lovituri riscă să aprindă tensiunile și să destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv Iordania și Irakul”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii: Suntem gata să facem orice împotriva Iranului

„Cetățeni ai Israelului, în ultimii ani și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct al Iranului. Am stabilit un principiu clar - cine ne provoacă rău, celui îi vom face rău. Ne vom proteja de orice amenințare și o vom face cu calm și hotărâre”.

Ministrul de externe israelian face apel la unitate

„Toți trebuie să ne menținem unitatea ca popor și ca țară în fața marilor provocări cu care ne confruntăm. Numai împreună vom câștiga”, a declarat ministrul israelian de externe.

Convocarea ședinței cabinetului israelian de război

O reuniune a cabinetului de război este acum convocată la sediul Forțelor de Apărare Israelului de la baza militară Kirya din Tel Aviv, potrivit unui comunicat al biroului primului ministru israelian.

Iranul a declanșat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac aerian împotriva Israelului, care se va desfășura probabil pe parcursul mai multor ore, a avertizat Casa Albă

Președintele Joe Biden este informat în mod frecvent de către echipa sa de securitate națională și se află în legătură constantă cu oficialii israelieni, precum și cu partenerii și aliații SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Israelul estimează că vor fi lansate peste 100 de drone de Iran.

Israelul își va închide spațiul aerian începând cu ora locală 00:30

„În conformitate cu instrucțiunile sistemului de securitate, începând cu ora 00:30 în această seară, spațiul aerian al statului Israel va fi închis pentru zboruri internaționale și interne. Călătorii sunt rugați să se informeze de la companiile aeriene sau de pe site-ul autorității aeroportuare despre noi ore de zbor înainte de a ajunge la aeroport.Vom continua să ne actualizăm în funcție de evoluții”, se arată în comunicat.

Adăposturile publice se deschid în Haifa

Au fost deschise adăposturi publice în orașul Haifa, din nordul Israelului.

„De asemenea, în cazul unei alarme, gările de tren vor putea fi folosite ca adăposturi”, potrivit unui mesaj al guvernului de la Haifa transmis locuitorilor.

Iranul lansează zeci de drone împotriva Israelului, a declarat un oficial israelian

Potrivit Press TV din Iran, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) „a lansat lovituri extinse cu drone împotriva țintelor din teritoriile ocupate”.

Canalul 12 din Israel relatează că au fost lansate zeci de drone. Potrivit postului de televiziune, timpul de deplasare al dronelor va fi de câteva ore.

Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara este pregătită pentru un atac direct din partea Iranului.

Într-un comunicat, Armata Israeliană (IDF) afirmă că urmărește toate dronele lansate din Iran spre Israel.

„Cu puțin timp în urmă, Iranul a lansat de pe teritoriul său vehicule aeriene fără pilot spre teritoriul statului Israel”, se arată în declarație.

„Rețeaua de apărare aeriană este în stare de alertă maximă, în același timp cu avioanele Forțelor Aeriene și navele Marinei care au misiunea de a proteja cerul țării”, continuă comunicatul.

Iranul „va suporta consecințele alegerii sale de a agrava situația”, a avertizat sâmbătă armata israeliană.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult