Externe

Israelul a reușit să respingă atacurile Iranului cu succes, fără victime sau pagube majore

SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, a declarat președintele american Joe Biden într-o discuție telefonică cu premierului israelian Benjamin Netanyahu, scrie CNN.

Israelul ar trebui să ia în considerare în această seară o victorie, deoarece evaluarea actuală a SUA arată că atacurile Iranului au fost în mare măsură eșuate și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Potrivit informațiilor deținute de SUA, toate dronele și rachetele lansate de Iran au fost distruse pe cer. Nicio rachetă de croazieră nu a avut impact, și nimic de „valoare” nu a fost lovit.

Președintele SUA, Joe Biden, se va întâlni duminică cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unit la atacul dezordonat al Iranului”, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă.

„Echipa mea se va implica cu omologii lor din regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului. Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii”, se arată în declarația lui Biden”.

Și serviciul de urgență a Israelului afirmă că nu au fost raportate victime ale atacurilor iraniene. Cu toate acestea, 31 de persoane au suferit răni ușoare în timp ce se îndreptau către adăposturi și au suferit atacuri de panică în timpul atacurilor cu drone și rachete.

Potrivit autorităților israeliene, Iranul a lansat circa 300 de drone, iar 99% dintre ele au fost doborâte. Deocamdată, scrie The Times of Israel, nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian cu rachete și drone. Potențialul răspuns va fi discutat la ședința cabinetului de război de astăzi, programată pentru ora 15.00.

Sistemul de apărare israelian

Există foarte puține țări la fel de pregătite ca Israelul pentru atacul aerian al Iranului, având în vedere arsenalul și experiența acestuia cu grupuri militante legate precum Hamas și Hezbollah.

Cea mai cunoscută dintre capabilitățile de apărare aeriană a Israelului este Iron Dome – un sistem cu rază scurtă de acțiune care a interceptat mii de rachete și drone trase de ambele grupuri în ultimii câțiva ani. Potrivit producătorului israelian Rafael Defense Systems, se laudă cu o rată de succes de 90%. La începutul acestei săptămâni, Israelul a debutat și versiunea maritimă a Iron Dome, un sistem de apărare aeriană cunoscut sub numele de „C-Dome”, pentru a intercepta o dronă Houthi.

Pentru a face față rachetelor sau dronelor cu rază medie și lungă de acțiune, Israelul a instalat sistemul David's Sling în 2017. Cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, acesta este capabil să intercepteze rachetele trase către Israel de către țări inamice precum Iranul și Siria.

Pe lângă aceste capacități cu rază scurtă și medie de acțiune, Israelul are și sistemele de rachete antibalistice Arrow 2 și Arrow 3, care sunt concepute pentru a viza și lovi rachetele balistice cu rază lungă de acțiune la o rază de până la 2.400 de kilometri, Sistemul Arrow 3 a fost folosit și pentru a doborî rachete balistice în spațiu, precizează CNN.

Pe lângă aceste sisteme de apărare aeriană dezvoltate pe plan intern, Israelul operează și sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA, care au o rază de acțiune raportată de până la 160 de kilometri și pot intercepta majoritatea tipurilor de rachete. Acestea s-au dovedit destul de eficiente împotriva rachetelor hipersonice rusești din Ucraina.

Amintim că în noaptea de 13 spre 14 aprilie, Iranul a lansat un atac fulger asupra Israelului drept răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului diplomatic din Damasc”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult