Externe

Apărarea după atacul cu drone și rachete lansate de Iran este „firească”, afirmă ambasadorul Israelului în România

Atacul Iranulului este incalificabil, iar apărarea este firească, a declarat ambasadorul Israelului în România, E. S. Reuven Azar, într-un interviu pentru Euronews. Deși apărarea a fost o misiune de succes, Teheranul a încercat direct să facă rău israelienilor, a precizat diplomatul.

Euronews
Sursa: Euronews

„Israelul a fost supus unui atac feroce, fără precedent, din partea agresorului, Iranul, care ne-a tot agresat în ultimele decenii. Dar acest atac (n.r. de sâmbătă) reprezintă o manifestare a unei încercări directe de a ne face rău. Acest lucru este, bineînțeles, contrar dreptului internațional. Este împotriva Cartei ONU, iar Israelul își rezervă dreptul de a se apăra împotriva unor astfel de amenințări”, a spus el.

Diplomatul a reiterat ceea ce au spus și autoritățile israeliene, menționând că s-a reușit distrugerea a 99% dintre drone și rachete.

Asta se datorează nu numai capacității noastre de apărare, dar și cooperării excelente pe care o avem cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța, cu vecinii noștri iordanieni. Ceea ce am văzut - în urma Acordurilor Abraham - e că Orientul Mijlociu are un nou sistem de apărare aeriană, iar Iranul trebuie să ia asta în considerare”.

Ambasadorul Israelului în România a precizat că „zilele când Iranul putea să facă tot ceea ce voia” s-au încheiat.

„Zilele când Iranul putea să facă tot ceea ce voia în această regiune s-au încheiat (...). Din păcate, în acest moment, singurele persoane care au fost rănite sunt o fetiță de șapte ani, din sud, care a fost lovită în urma unei rachete de apărare, plus alți oameni care s-au ales cu răni ușoare, probabil în fuga lor spre adăposturi. (...) Iranienii au atacat întreaga țară. Am văzut drone și rachete venind nu numai dinspre Iran, ci și dinspre Liban, Irak, Yemen. Nu avem niciun indiciu că situația se va încheia. S-ar putea să vedem mai multe atacuri, așa că rămânem în alertă. Am văzut o mulțime de interceptări deasupra Ierusalimului, deasupra orașului și Muntelui Templului”, a mai spus E. S. Reuven Aza pentru Euronews.

În noaptea de 13 spre 14 aprilie, Iranul a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Israelului, drept răspuns la bombardarea Consulatului Teheranului din Damask. După aproximativ de 5 ore, Teheranul a declarat că atacul asupra Israelului s-a încheiat, însă dacă va exista un răspuns din partea Israelului „răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”. Deocamdată nu este clar dacă va avea loc un potențial răspuns din partea Israelului, însă astăzi urmează să fie luată o decizie în acest sens.

Liderii mondiali, inclusiv Republica Moldova, au condamnat atacul Iranului asupra Israelului.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult