Externe

Liderii G7 se reunesc astăzi pentru a coordona un răspuns comun după atacul Iranului asupra Israelului

Liderii G7 vor organiza o videoconferință în această după-amiază pentru a coordona un răspuns la atacul Iranului asupra Israelului, care amenință să declanșeze o escaladare a luptei din Orientul Mijlociu, relatează Politico.

Italia, actualul deținător al președinției G7, va convoca reuniunea,a declarat premierul italian Giorgia Meloni într-o declarație pe platfoma X .

Meloni, împreună cu alți lideri internaționali, a condamnat atacul iranian asupra Israelului sâmbătă seara. Teheranul a lansat un baraj de rachete balistice și drone împotriva țintelor din Israel, într-o mișcare care a crescut temerile de un conflict mai larg în regiune. Iranul a amenințat că va riposta împotriva unui atac mortal israelian asupra consulatului său din Siria.

Președintele american Joe Biden l-a numit „un atac aerian fără precedent împotriva instalațiilor militare din Israel”. El a adăugat că liderii G7 vor „coordona un răspuns diplomatic unit la atacul Iranului”. Oficialii americani „vor păstra legătura strânsă cu liderii Israelului”, a adăugat el.

Iranul a lansa peste 300 de rachete și drone împotriva Israelului, dar 99% dintre acestea au fost interceptate, a spus armata israeliană. Biden a spus că forțele americane au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele.

Regiunea era în alertă maximă pentru un posibil atac de răzbunare din partea Iranului, după ce un atac israelian a ucis un ofițer iranian superior la o ambasadă din Siria. Biden a remarcat că „armata americană a mutat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute”.

Guvernul israelian a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult