Externe

A crescut numărul deceselor în accidente rutiere în UE, România în topul țărilor cu cea mai mare rată de decese

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 4 la sută în 2022, comparativ cu 2021, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit datelor statistice, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România, iar cea mai mică în Suedia.

Potrivit oficiului European de Statistică (Eurostat), în 2022, accidentele rutiere au provocat moartea a aproximativ 21 de mii de persoane în Uniunea Europeană, marcând o creștere de 4% față de 2021 când au fost a peste 19 900 de decese. Datele arată că, numărul de decese a crescut timp de 2 ani consecutivi, după scăderea fără precedent din 2020, care a fost atribuită restricțiilor COVID-19 care au afectat transportul de persoane.

În 2022, în statele blocului comunitar s-au înregistrat în medie 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori.

Comparativ cu populația fiecărui stat membru UE, cea mai ridicată rată a deceselor cauzate de accidentele rutiere a fost în România – 86 de decese la un milion de locuitori. Urmează Bulgaria, cu 78 de decese la un milion de locuitori și Croația, cu 71 de decese.

De partea cealaltă, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia, unde s-au înregistrat 22 de decese la un milion de locuitori, Danemarca și Irlanda.

Autor: Olga Mînzat

Citește mai mult