Politic

„Împreună”- un nou bloc a fost lansat pe arena politică de la Chișinău

În Republica Moldova a fost lansat un nou bloc politic „Împreună”. Acesta este format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB și „vine să garanteze parcursul european al Republicii Moldova, să neutralizeze riscurile politice și să unească societatea”, au spus reprezentanții celor patru partide. Odată cu crearea noului bloc, aceștia au propus pentru consultări și „Pactul pentru Europa” după modelul Pactului de la Snagov.

„Urmează să fie semnat de partide politice, de societatea civilă, de persoane notorii, de reprezentanții lumii academice care are drept scop un singur lucru: unificarea tuturor forțelor din Republica Moldova în vederea subsemnării și garantării parcursului european al Republicii Moldova”, a subliniat președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

„Mergem împreună cu cei care au fost dezbinați, neglijați și lăsați în afara activităților publice în toți acești ani reducând capacitatea lor de a aduce plus valoare în procesul de integrare europeană”, a spus la rândul său, reprezentantul Partidului Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu.

Liderul CUB, Igor Munteanu, a specificat că un obiectiv al creării acestui bloc este readucerea încrederii societății în clasa politică.

„Integrarea europeană este un maraton de lungă distanță. Noi ne propunem să deschidem dialogul cu cetățenii simpli, avem nevoie de cetățeni educați, angajați, cetățeni mobilizați pentru ca obiectivele unei bune guvernări să capete formă și credibilitate”.

„Vrem să valorificăm la maxim potențialul uman pe care îl are Republica Moldova”, a subliniat președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

„Noi trăim într-o societate extrem de divizată. Denumirea pe care am adoptat-o în cadrul deja blocului „Împreună” trasează un obiectiv pe care vrem să-l realizăm, o cale nouă pentru politica din Republica Moldova, o cale care presupune un drum mai complicat, dar care poate aduce mult mai multe beneficii pentru întreaga societate”.

Menționăm că, la sfârșitul anului trecut, Platforma DA, Partidul Schimbării și Partidul Liga Orașelor și Comunelor (LOC) anunțat formarea unui „parteneriat politic și electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare” din 2024-2025. Ulterior, acestora li s-a alăturat și Coaliția Unitate și Bunăstare.

Blocul, cel mai probabil, vor avea un candidat unic la prezidențiale, dar și o listă comună la parlamentare.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult