Atacurile asupra infrastructurii ucrainene vor genera o explozie a prețurilor la energie, avertizează fostul director executiv al Naftogaz
Distrugerea infrastructurii ucrainene va genera o explozie a prețurilor la energie, a declarat, Andrei Kobolyev, fost director executiv al gigantului energetic ucrainean Naftogaz, într-un interviu pentru The Guardian. Potrivit acestuia, Rusia poartă un război energetic global, iar Ucraina este un actor principal al acestui conflict.
„Dacă piețele percep că Rusia câștigă acest război, consecințele vor fi grave, cu o creștere bruscă a prețurilor la energie în toată lumea”.
El a subliniat inutilitatea organizării unor noi conferințe pentru reconstrucția Ucrainei în condițiile în care țara nu primește armamentul necesar pentru a-și proteja infrastructura energetică de atacurile cu drone Shahed și bombe ghidate de fabricație iraniană.
„Fără o infrastructură energetică funcțională, nu va mai exista o economie ucraineană de reconstruit”, a avertizat Kobolev.
Un atac masiv cu rachete și drone din săptămâna trecută a vizat una dintre cele mai mari centrale electrice ale Ucrainei, Trypilska, furnizor crucial de energie pentru regiunile Kiev, Cerkasy și Jitomîr. Centrala a fost grav avariată, cu transformatorul, turbinele și generatoarele distruse.
Kobolev, un expert recunoscut în domeniul energiei și fost director general al Naftogaz timp de șapte ani, se confruntă cu acuzații de corupție în Ucraina, pe care le consideră motivate politic.
El a explicat că impactul atacurilor rusești asupra prețurilor la energie va fi dublu: o creștere potențială a cererii ucrainene de gaze și electricitate în Europa și o reacție generală a pieței la victoria percepută a Rusiei în război.
„Orice percepție a piețelor europene de energie că Rusia câștigă acest război va avea un efect negativ dramatic asupra prețurilor”, a avertizat Kobolev.
Deși multe țări europene și-au sporit capacitatea de import de gaze prin intermediul navelor cisternă cu gaz natural lichefiat (GNL) din 2022, un recent atac asupra facilităților de stocare a gazelor din vestul Ucrainei a provocat o creștere semnificativă a prețurilor.
Funcționarea și utilizarea de către traderii europeni de gaze a acestor facilități creează o vulnerabilitate suplimentară, iar distrugerea lor ar duce la o piață mult mai tensionată.
Kobolev a subliniat că pagubele provocate rețelei energetice ucrainene sunt mult mai extinse decât în iarna 2022-2023.
„Rusia a crescut intensitatea atacurilor, reducând totodată numărul de ținte. Această abordare mai concentrată a dus la pagube mai mari”, a explicat el.
Spre deosebire de prima iarnă de atacuri, care au vizat rețeaua de distribuție a energiei electrice, atacurile recente au încercat să distrugă capacitatea de generare la scară largă, în special capacitatea de gaz și cărbune utilizată pentru a satisface cererea suplimentară.
„Ne vom confrunta cu pene de curent extinse - aceasta este realitatea, deoarece nu avem acces la sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă pentru a combate bombele cu aripi”, a avertizat Kobolev.
El a refuzat să dezvăluie informații exacte despre pagube, invocând motive de securitate națională, dar a subliniat gravitatea situației.
„Ne confruntăm cu o criză mult mai mare decât cea cu care se confrunta Ucraina acum un an. Problema este atât de critică pentru economia noastră încât necesită soluții imediate”.
Kobolev a propus o soluție în două etape: furnizarea imediată de componente și muniții pentru sistemele de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura și construirea unui nou sistem de generare distribuită și protejată pe întreg teritoriul țării, care să înlocuiască capacitatea de generare distrusă.
„Multe dintre aceste centrale vor trebui protejate cu buncăre de beton. Va fi necesară o nouă abordare din partea Occidentului, care va necesita investiții imediate, ideal prin intermediul unei agenții care strânge fonduri pentru investiții în timp de război, în ciuda riscurilor de atacuri militare”.
Kobolev, cercetat penal de autoritățile ucrainene, este acuzat că ar fi acordat indemnizații mult mai mari decât limita legală permisă unui angajat al unei companii de stat. El susține că suma a fost aprobată de consiliul de supraveghere după câștigarea unui arbitraj de 4,6 miliarde de dolari împotriva Gazprom.
Deși i s-a scos brățara electronică de monitorizare, a fost nevoit să strângă o sumă semnificativă de bani pentru a achita cauțiunea până la finalizarea procesului.
Precizăm că fostul șef al companiei ucrainene de stat consultă Ministerul Energiei de la Chișinău pe subiecte ce țin de sectorul gazier, inclusiv auditul privind pretinsa datorie a Moldovagaz către concernul rus Gazprom.
„Andrei Kobolev ne-a consultat și ne consultă în continuare în procesele legate de unbundling in sectorul gazier sau separarea operatorilor de transport de furnizorii gazelor, auditul pretinsei datorii a Moldovagaz și relația cu Gazprom, dar și facilitarea tranzitului gazelor prin Republica Moldova spre depozitele subterane din Ucraina, inclusiv colaborarea în privința stabilirii tarifelor și punctelor de intrare-ieșire comune. Expertiza sa este prețioasă pentru noi, totuși, Andrei Kobolev nu este angajat sau plătit pentru sprijinul acordat nouă, iar deciziile oricum sunt luate de autoritățile publice din Republica Moldova”, a spus în octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Andrei Kobolev a declarat că a fost și consilierul șefei statului, Maia Sandu. În replică, Președinția a spus că Kobolev a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, însă în perioada în care acesta nu figura într-un dosar penal.