Politic

Negocierile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să se axeze pe mandat și nu pe componență, declarație

Discuțiile despre formula de negocieri în procesul de reglementare a conflictului transnistrean ar trebui să se axeze pe mandatul acestuia și nu pe componență, a declarat în emisiunea “La 360 de grade” de la Radio Moldova, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, mandatul este un subiect sensibil și are legătură cu situația actuală de securitate din regiune.

Toată lumea vorbind despre format se gândește la configurația cu referire la acei care participă la acest format. Cele mai sensibile elemente sunt mandatul formatului respectiv, iar acest lucru îl recunosc foarte mulți experți. Se uită foarte atent la mandatul acestui format, care au foarte multe semne de întrebare la actualitatea acestui tip de mandat în condițiile de azi”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare.

Amintim că, la întrevederea recentă, cu președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Oleg Serebrian a declarat că formatul de negocieri 5+2 este nefuncțional și depășit de realitățile curente.

Despre aceasta a menționat anterior, și președinta țării Maia Sandu, care a subliniat că „Formatul 5+2 nu poate să funcționeze în situația în care doi membri sunt în război. În prezent, autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului discută într-un grup mai restrîns 1+1, care este o derivată a formatului anterior.

Pe parcursul ultimilor 30 de ani, conflictul transnistrean a fost instrumentat de către Federația Rusă pentru a-și crește influența în regiune și exercita presiune asupra autorităților de la Chișinău. Diferendul transnistrean are un rol important pe agenda de politică internă și externă a Republicii Moldova. Deși procesul de negocieri pe marginea acestui conflict a cunoscut anumite progrese de-a lungul timpului, nu au fost înregistrate rezultate notabile în direcția reglementării acestuia.

În ultimele trei decenii, autoritățile de la Tiraspol au manifestat puțin interes în soluționarea conflictului și mai degrabă s-au eschivat de la găsirea unei soluții avantajoase pentru toate părțile implicate. Acestea beneficiază de susținerea economică, politică și militară a Kremlinului.

Un mecanism complex de soluționare a conflictului a fost lansat în anul 2005 și presupunea o platformă de negocieri diplomatice referitoare la statutul regiunii transnistrene. Platforma a căpătat denumirea de Formatul „5+2“, incluzând reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului ca parți în negocieri, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, iar Uniunea Europeană și Statele Unite au obținut statutul de observatori.

Negocierile în formatul „5+2” nu au reușit să avanseze procesul de soluționare a conflictului din stânga Nistrului pe dimensiunea coșului trei, ce ține de problemele de ordin politic și de securitate. Ultima ședință în formatul „5+2" a avut loc în anul 2019.

Citește mai mult