IGSU: De la începutul anului au fost înregistrate cel puțin 6 deflagrații cauzate de scurgerile de la buteliile de gaz. Câte persoane au avut de suferit
De la începutul acestui an au fost înregistrate cel puțin 6 incidente de deflagrații cauzate de scurgerile de la buteliile de gaz, în urma cărora au suferit 10 persoane, între care și un minor, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pompierii spun că majoritatea incidentelor se produc din cauza instalării necorespunzătoare a buteliilor.
Pentru a preveni eventualele explozii sau alte incidente, oamenii cu care am discutat afirmă că iau măsuri de precauție. În primul rând, instalează buteliile de gaze în exteriorul locuinței. În al doilea rând, verifică periodic funcționalitatea acestora și, nu în ultimul rând, se consultă cu specialiștii din localitate în privința exploatării lor în mod corespunzător.
„ Deci amestec detergentul de spălat vasele cu apă, iar apoi cu periuța ungem suprafața furtunului, și ne asigurăm dacă nu apar bule de aer. Desigur că afară păstrăm butelia de gaz”,
„ Am o îngrădire specială unde păstrez această butelie”,
„Avem grijă, avem meșteri pe care îi apelăm și ne instalează butelia de gaz, verificau și aragazul pentru a se asigura că este totul amplasat corect”, spun oamenii.
Primarul comunei Cărpineni din raionul Hîncești, Mihail Frija, unde acum un an s-a produs o deflagrație într-o gospodărie, spune că Primăria, în colaborare cu pompierii din regiune, efectuează verificări periodice ale sobelor și buteliilor de gaze din locuințele oamenilor, mai ales în preajma sezonului rece. De asemenea, acesta a subliniat că în sat există meșteri și specialiști care se ocupă de instalarea corectă a buteliilor de gaze.
„Când e vorba de butelii, nu avem noi competențele de a verifica, dar în paralel mai facem periodic asemenea acțiuni împreună cu pompierii de la centrul raional, mai ales iarna când se verifică și sobele dacă sunt în regulă, mai ales unde sunt persoane în vârstă unde există riscul să se întâmple ceva. Doar în asemenea situații, dar nu se fac anumite acțiuni separat pentru a verifica buteliile”, a menționat Mihail Frija.
Primarul satului Cotova din raionul Drochia, Dmitri Cuțchi, a precizat că astfel de cazuri în această localitate nu au avut loc. Potrivit lui, verificările tehnice nu sunt necesare, pentru că oricum ele sunt efectuate la stațiile PECO.
„Buteliile de gaze se verifică numai la stația PECO, unde sunt alimentate. Pur și simplu nu au fost până acum așa cerințe, nu au fost numite persoane care să se ocupe de verificări”, a spus Dmitri Cuțchi.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază că, pentru evitarea situațiilor de risc se interzice exploatarea buteliilor și a furtunurilor defecte. Totodată, acestea nu trebuie amplasate în interiorul locuințelor, mai ales în preajma surselor de căldură. Iar cele de rezervă trebuie să fie păstrate doar în aer liber, departe de încăperi.