Politic

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea referendumului constituțional

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv la inițiativa de revizuire a Constituției prin referendum. Aceasta înseamnă că pe 20 octombrie va fi organizat referendumul constituțional privind integrarea europeană. Întrebarea propusă referendumului va fi „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eropeană?”. Constituția va fi completată cu un nou titlu: ”Integrarea în Uniunea Europeană”.

Președintele Curții Constituționale Domnica Manole a declarat marți, 16 aprilie, că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum, semnată de 46 de deputați din Parlament este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile din Constituție și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilit de legislație.

De asemenea, inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției stabilite de Constituție și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

„Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a conchis Domnica Manole.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de către CBS Research, la comanda WatchDog.MD, dat publicității marți, 16 aprilie, peste 56% din respondenți ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, 25% ar vota contra, iar ceilalți s-au declarat indeciși sau au spus spun că nu ar participa.

Amintim că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu și se va desfășura odată cu alegerile prezidențiale.

La sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Modificarea legislativă a stârnit numeroase critici din partea opoziției. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au contestat această decizie, iar pe 22 martie 2024, Curtea Constituțională a răspuns că referendumul poate avea loc concomitent cu un scrutin. Între timp, opoziția pro-rusă a anunțat că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul.

Întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, adresată la Referendumul de revizuire a Constituției este una clară, iar cetățenilor le va fi simplu să-și exprime opțiunea, consideră ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Precizările au fost făcute în contextul demarării procedurii de inițiere a Referendumului, anunțată de deputații PAS.

CITEȘTE și: Cum s-a ajuns la organizarea unui referendum și care sunt pașii pentru modificarea Constituției

Facebook/Veronica Roșca
Sursa: Facebook/Veronica Roșca
Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult