Social

Calendarul Zilei // 122 de ani în urmă au fost folosite pentru prima dată amprentele digitale

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 aprilie.

destepti.ro
Sursa: destepti.ro

1506: Începe construcția bazilicii Sfântul Petru din Roma.

La 18 aprilie 1902, se încearcă pentru prima data în istorie identificarea unui criminal folosind amprentele sale digitale. După scurt timp, metoda ajungea sa fie legiferată în tot mai multe tari si era recunoscută ca probă valabilă în cercetarea criminalistică. Primul care a prezentat o descriere științifică a detaliilor epidermice de pe varful degetelor a fost englezul Nehemiah Grew. O clasificare științifică a formei amprentelor a apărut în 1823, cand fiziologul ceh Jan Evangelista Purkinje a publicat o prima tipologie a amprentelor, despărțire în 9 grupe. Englezul Frederick William Herschel, un cercetător cu multiple preocupări, și-a permis sa cerceteze concret amprentele persoanelor urmărite infracțional. El sesizat faptul ca formele amprentei nu se repeta de la om la om, dar nu avea la dispoziție mijloacele tehnice necesare pentru identificarea și prelevarea lor fină. Mult mai târziu, în 1895, psihologul și antropologul englez Francis Galton a reușit sa sistematizeze mai bine cercetarea. Cercetările sale au ajuns repede cunoscute în lumea detectivilor. Astăzi, metoda amprentarii este generalizată în întreaga lume.

1906: Orașul San Francisco este grav afectat de cutremurul cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.

1909: Ioana d'Arc este beatificată la Roma.

1912: Vasul Carpathia ajunge la New York cu 706 supraviețuitori de pe Titanic.

1941: Franța părăsește Societatea Națiunilor.

1949: Irlanda părăsește Commonwealth-ul și devine o republică independentă.

La 18 aprilie 2003 regizorul, scenaristul și poetul Emil Loteanu a trecut în neființă. Celebrul regizor de film, Emil Loteanu a decedat la Moscova, in varsta de 67 de ani, din cauza unei maladii incurabile. Regizorul a debutat în 1963 cu filmul "Așteptați-ne în zori". Celebritatea i-a adus-o însă pelicula "Șatra". Este autorul a peste 20 de filme de mare succes, cum ar fi “Lautarii”, “O șatră urcă la cer”, “Gingașa și tandra mea fiara”, “Ana Pavlova” care au fost premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film. El i-a lansat în lumea filmului pe Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Galina Beleaeva, iar datorită filmelor lui Loteanu, Eugen Doga, a devenit cunoscut și popular în spațiul muzical ex-sovietic.

Sărbători:

În fiecare an, pe 18 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Radioamatorismului. La data de 18 aprilie 1925, a luat fiinta Uniunea Internațională a Radioamatorilor. În prezent, există mai bine de 3 milioane de radioamatori autorizați în lume. Radioamatorii au în comun pasiunea pentru tehnologiile radio și radiocomunicații.

Ziua internațională pentru conservarea monumentelor și locurilor istorice.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult