Externe

APCE nu recunoaște legitimitatea lui Putin și declară Biserica Ortodoxă Rusă ca fiind un „instrument de propagandă”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) „nu recunoaște legitimitatea lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Federației Ruse și reiterează apelul său către statele membre și observatoare ale Consiliului Europei, precum și către Uniunea Europeană, de a înceta toate contactele cu acesta, cu excepția celor în scopuri umanitare și de pace”. Această prevedere este cuprinsă într-o rezoluție a APCE, dedicată morții liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi și „necesității de a confrunta regimul totalitar al lui Vladimir Putin și războiul său împotriva democrației”, notează DW.

Anterior, o prevedere similară a fost adoptată de APCE 2023.

„Adunarea Parlamentară solicită statelor membre ale Consiliului Europei să-l recunoască pe Vladimir Putin ca fiind ilegitim după încheierea actualului său mandat prezidențial și să înceteze toate contactele cu el, cu excepția contactelor umanitare și a contactelor care vizează urmărirea păcii”, se arată în document.

Documentul, adoptat la 17 aprilie 2024, afirmă că „abolirea limitelor mandatului prezidențial în interesul lui Vladimir Putin încalcă nu numai Constituția Rusiei, ci și principiile juridice internaționale stabilite”.

În plus, APCE solicită tuturor statelor să „aplice regimului lui Vladimir Putin legislația existentă împotriva spălării banilor care vizează combaterea crimei organizate și a finanțării terorismului”, să identifice toate persoanele sau entitățile care pot fi clasificate drept complici și să le aplice sancțiuni severe, inclusiv confiscarea bunurilor.

APCE numește Biserica Ortodoxă Ruse „un instrument de influență și propagandă rusă”

Un paragraf separat al rezoluției este dedicat Bisericii Ortodoxe Ruse. APCE solicită statelor membre și observatoare ale Consiliului Europei, precum și UE, „să recunoască faptul că Biserica Ortodoxă Rusă este de fapt folosită de regimul de la Kremlin ca instrument de influență și propagandă rusă și nu are nimic de-a face cu libertatea religioasă și libertatea de exprimare garantate de articolul 18 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice”.

În martie 2022, Rusia a fost exclusă din APCE din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. În ciuda acestui fapt, organizația continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Rusia.

În același timp, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos a declarat că Ucraina are nevoie de sprijin extern și nu doar de cuvinte, Potrivit oficialului, țara aflată în război are nevoie de muniții, care îi va permite să apere cel mai fundamental drept dintre toate, prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului - „dreptul oamenilor la viață”.

Amintim că în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg se desfășoară sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, eveniment la care a participat o delegație a Parlamentului de la Chișinău, dar și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Într-un interviu pentru Moldova 1, el a declarat că Federația Rusă încearcă să profite de dificultățile prin care trece Republica Moldova, cauzate de agresiunea sa în Ucraina, pentru a ne abate de la parcursul european.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult