Politic

Tiraspolul refuză să elibereze deținuți politici din penitenciarele din stânga Nistrului, afirmă Oleg Serebrian

Tiraspolul nu este deloc deschis pentru a respecta drepturile omului, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la audierea în Parlament a Raportului anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova. Oleg Serebrian s-a referit la persoanele deținute în penitenciarele din stânga Nistrului. Oficialul afirmă că autoritățile de la Chișinău solicită în mod insistent eliberarea acestora, dar Tiraspolul solicită în schimb lucruri pe care autoritățile constituționale nu și le pot asuma.

„În mod cert, sunt deținuți ilegal din motive politice. Se cere eliberarea lor necondiționată. Problema este că Tiraspolul cere întotdeauna ceva în schimb, iar noi, la astfel de schimburi, nu suntem dispuși să mergem, deoarece creează premise nesănătoase pentru perpetuarea acestor modele în viitor. Noi sesizăm în permanență, și în timpul vizitei recente a Președintelui OSCE, tema așa-zisei legi a combaterii extremismului în regiunea transnistreană, o temă pe care partenerii noștri externi o neglijează. Ei ne aduc des ca subiect de discuție așa-zisa lege a separatismului, de fapt amendamentele la Codul Penal, dar uită că aceasta vine într-un fel ca replică la legea privind combaterea extremismului adoptată la Tiraspol, în baza căreia sunt deținuți și Ermurachi, Pleșcanov și alții. Deci, pentru noi, este foarte important ca legea respectivă să fie anulată, deoarece în baza ei mai multe persoane sunt susceptibile de a fi condamnate sau au fost deja condamnate.”

Potrivit Asociației Promo-LEX, Mihail Ermurachi și Victor Pleșcanov sunt doi dintre cei peste 1800 de deținuți, care se află în penitenciarele din stânga Nistrului, în temeiul unor decizii ilegale.

Reamintim că activistul civic Victor Pleșcanov a fost condamnat de o instanță ilegală din Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare pentru poziția critică față de autoproclamatele autorități din regiunea transnistreană.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, el a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv aflarea acesteia în stânga Nistrului. Mihail Ermurachi, în vârstă de 74 de ani, a fost condamnat ilegal la trei ani și șase luni de detenție pentru insultarea așa-numitului „lider” din regiune și negarea rolului misiunii de menținere a păcii de la Nistru.

Autor: Cristina Popescu

Citește mai mult