Crește numărul persoanelor mușcate de căpușe în perioada caldă. Recomandările medicilor
Aproximativ 5 persoane se adresează zilnic medicilor, după ce au fost mușcate de căpușe, potrivit datelor Institutului de Medicină de Urgență. Specialiștii în sănătate, susțin că odată cu încălzirea vremii, astfel de situații vor fi tot mai multe. Din acest motiv, oamenii trebuie să cunoască ce riscuri prezintă înțepăturile de căpușe și cum trebuie să procedeze atunci când sunt mușcați de aceste insecte.
Lunile mai-august reprezintă perioada cea mai activă pentru căpușe, care, prin înțepăturile lor, pot provoca maladii grave. Cea mai des întâlnită este borelioza, cunoscută ca și boala Lyme. Simptomul frecvent al acestei boli este „eritemul migrator”, o pată de culoare roșie care se extinde, urmată peste câteva zile de febră, oboseală, dureri de cap sau de articulații. Unii oameni spun că știu despre această boală, după ce rudele sau ei înșiși au fost în asemenea situații.
„Trebuie să ne adresăm la medic”;
„Dacă suntem mușcați sau depistăm o căpușă pe suprafața corpului, ne adresăm la medic și ne ajută”
În perioada mai caldă și animalele sunt înțepate de căpușe, iar acest lucru este periculos și pentru ele. Medicul veterinar Alexandru Șvet, afirmă că acestea pot fi chiar mortale, dacă nu sunt tratate la timp.
„Cea mai bună soluție este profilaxia, pastilă, picături, gardă contra purici, căpuși”
Pentru a preveni înțepăturile de căpușe, medicii recomandă să verificăm hainele și pielea corpului, în special la copii. Medicul de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Parascovia Gore, susține că este foarte important să scoatem insecta, dar să o facem cu atenție, sau să ne adresăm unui medic.
„La efectuarea procedurii de înlăturare a căpușelor, nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia sau aplicarea uleiurilor. Aceste proceduri ar determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și transmiterea bacteriilor. Din recomandările pentru îndepărtarea căpușei este necesar să avem o pensetă cu vârful ascuțit, să avem tinctură de iod sau alcool etilic”.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, peste 220 de persoane s-au adresat anul trecut la medic după ce au fost mușcate de căpușe. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Municipiul Chișinău, raioanele Orhei, Ialoveni, Strășeni și Soroca.
Autor: Svetlana Bogatu