Politic

Mihai Popșoi: Agenții economici din regiunea transnistreană și cei din dreapta Nistrului vor beneficia de aceleași beneficii în procesul de aderare europeană

Regiunea transnistreană nu va constitui un impediment în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar în același timp, autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi pentru rezolvarea conflictului transnistrean înainte ca țara noastră să devină membră a blocului comunitar, a declarat ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi la forumul convenției Moldo-Americane.

Șeful diplomației de la Chișinău a accentuat că guvernarea va oferi cetățenilor din Stânga Nistrului aceleași facilități pe care le are și malul drept al Nistrului în parcursul său european, doar că agenții economici vor trebui să achite în mod egal taxele pentru exportul de mărfuri.

„Vom depune eforturi pentru a ne asigura că, în cadrul procesului de aderare, cei din stânga Nistrului să poată beneficia de tot ce oferă Uniunea Europeană, doar că nu așa cum a fost în 2014, când s-a oferit toate beneficiile Acordului de Asociere și Acordul de Liber Schimb, iar noi nu am primit mai nimic în schimb. Acum deja ați văzut că, începând cu 1 ianuarie, au fost introduse taxele vamale, toate taxele care sunt la noi, pe care le plătesc agenții economici, toate o să trebuiască să fie introduse, dar într-un mod care să nu creeze dificultăți economice excesive în stânga Nistrului”, a declarat Mihai Popșoi.

Amintim că la întâi ianuarie au intrat în vigoare modificările la Codul Vamal, potrivit cărora, agenții economici din regiunea transnistreană achită taxele pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova.

Această măsură a generat critici și nemulțumiri din partea Tiraspolului, care, drept răspuns a introdus taxe vamale pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari deținători de terenuri amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult