Elevi din 88 de școli din Republica Moldova folosesc doar toaletele amplasate în curte. Soluțiile Ministerului Educației
Fiecare a doua școală din Republica Moldova nu are sistem de canalizare, iar elevii din mediul rural au acces redus la apă, sanitație și igienă, potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării și UNICEF. Astfel, în țara noastră 88 de instituții de învățământ au blocuri sanitare amplasate în exterior, iar în alte 546 aceste facilități există în interior, dar nu pot fi utilizate deoarece, fie nu sunt funcționale, fie costurile de întreținere și renovare sunt prea mari.
Copiii din 88 de școli folosesc doar toaletele amplasate în curte, iar aceeași situație persistă și în 546 de unități de învățământ, care dispun de blocuri sanitare, dar acestea nu sunt funcționale sau necesită sume mari pentru întreținere și renovare. Datele au fost făcute publice de reprezentanta UNICEF Moldova, Corina Andronic, la o masă rotundă.
„Avem școli care au încercat să soluționeze pe alocuri problema, creând spații în interior, dar avem foarte multe școli, peste 500, care continuă să utilizeze latrinele din curtea școlilor în paralel cu blocurile sanitare existente în interior. Explicații sunt foarte multe. Fie că nu au suficientă apă pentru a le gestiona în interior, fie că se confruntă cu lipsa rețelei de canalizare. Unele școli au documentat și faptul că este mult prea scump să transporte apa uzată către o stație de epurare. Respectiv, limitează accesul sau permit doar copiilor din clasele primare, doar personalului. De cele mai multe ori se utilizează în paralel mai multe soluții”, a declarat reprezentanta UNICEF, Corina Andronic.
Menținerea unui mod de viață sănătos în mediul școlar este o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării, care își propune să intensifice eforturile de colaborare cu autoritățile publice locale, partenerii de dezvoltare și alte entități pentru a asigura fiecărui copil dreptul la igienă, a declarat secretara de stat a instituției, Valentina Olaru.
„Educația în domeniul igienei se face nu doar prin investiții în infrastructură, dar și prin schimbări de comportament. Responsabilitatea Ministerului Educației și Cercetării este să ne asigurăm că în instituțiile educaționale este respectat acest drept. Prin acțiuni comune, putem crea un mediu de învățare sigur și sănătos pentru toți elevii”, a notat Valentina Olaru.
La începutul lunii februarie, ministrul Educației Dan Perciun a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în peste 140 de instituții de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați 25 de milioane de lei. Restul cheltuielilor vor fi acoperite de Banca Mondială și UNICEF cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare.
Amintim că, anul trecut, 21 de școli au beneficiat de reparația blocurilor sanitare, fiind alocați din bugetul de stat, de asemenea, 25 de milioane de lei.