Calendarul Zilei // 38 de ani de la moartea scriitorului Mircea Eliade
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 aprilie.
La 22 aprilie 1370 a fost pusă piatra de temelie a Bastiliei de către regele Carol al V-lea. Motivul construcției fiind legat de posibilele atacuri ale armatei engleze în contextul Războiului de 100 de ani. Cuvântul „bastille” derivă din bastion - fortăreață, Bastilia devenind o mică fortăreață în Paris, lângă Poarta Saint-Antoine. A fost construită între anii 1370 - 1379 și era prevăzută cu opt turnuri. Construcția avea o lungime de 66 de metri, o lățime de 34 și o înălțime de 24 de metri la nivelul turnurilor. Șanțul care înconjura clădirea, ca mijloc suplimentar de apărare, era adânc de aproape 8 metri. Între secolele XVI-XVII clădirea Bastiliei a fost extinsă, ea fiind doar ocazional utilizată ca închisoare la începuturile sale. Din anul 1417 a fost transformată în închisoare de stat căpătând o mare importanță. Bastilia a găzduit și personalități, nu doar criminali de rând. Întreținerea Bastiliei a fost foarte costisitoare, iar evenimentele istorice au determinat monarhia să demoleze complet întreaga clădire. Astăzi Bastilia este doar un nume în istorie.
1500: Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia. Cabral a fost conducătorul celei de-a doua expediții portugheze spre India, în urma noii rute deschise de Vasco da Gama. Scopul acestei expediții a fost stabilirea de relații comerciale în India. El a explorat coasta, și a realizat că această mare bucată de pământ era cel mai probabil un continent, și a trimis un vas înapoi pentru a-l anunța pe regele Manuel I despre noul teritoriu. Pământul a căpătat numele de Brazilia. S-a întors acasă în vara anului 1501, cu doar șapte nave și jumătate din echipaj. Însă încărcătura de condimente adusă a fost suficientă pentru a distruge monopolul arabo-venețian asupra comerțului cu condimente din Europa.
1867: Stabilirea monedei naționale în România: leul Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, cu valori nominale de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, care au fost bătute în Anglia în 1867.
La 22 aprilie 1907, la Chișinău a apărut în limba română cu caractere latine ziarul „Viața Basarabiei”. A fost o publicație editată pe cont propriu și sub conducerea lui Alexis Nour, un boier moldovean născut în gubernia Basarabia. Acesta a activat ca publicist, activist și eseist, fiind remarcat mai ales pentru susținerea Unirii României cu Basarabia și pentru critica sa la adresa Imperiului Rus. După ce și-a încheiat studiile la Kiev, Alexis Nour nu cunoștea limba română, dar a reușit s-o studieze și s-o propage pe parcursul vieții.
1925: Uzinele Ford, au fabricat 50.000 de mașini în serie.
1977: Fibra optică este folosită pentru prima dată pentru a transporta traficul telefonic în direct.
2005: Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu trei jurnaliști români răpiți în Irak. Răpitorii cereau retragerea trupelor române din Irak în patru zile, altfel vor ucide ostaticii.
S-au născut:
1850: Veronica Micle, poetă 1894: Camil Petrescu, scriitor român 1937: Dumitru Caraciobanu, actor de teatru și film moldovean 1957: Donald Tusk, politician polonez, prim-ministru al Poloniei, președinte al Consiliului European
La 22 aprilie 1986, la vârsta de 79 de ani a murit romancierul Mircea Eliade. Este considerat unul dintre cei mai prolifici scriitori pe care i-a dat literatura română. În 1957 Mircea Eliade s-a stabilit în calitate de profesor de istorie comparată a religiilor la Chicago. În 1966 devine membru al Academiei Americane de arte și științe. În anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universității din Washington. În ultimii ani de viață, în ciuda serioaselor probleme de sănătate, Eliade a continuat să lucreze editând cele 18 volume ale Enciclopediei religiilor. Mircea Eliade a fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park, Chicago.
Sărbători:
Ziua Mondială a Pământului
Săptămâna Mondială a imunizarii (ultima săptămână a lunii aprilie)