Revista presei internaționale: Ce impact asupra războiului ruso-ucrainean îl poate avea ajutorul american acordat Kievului? Locuitorii insulelor Canare și Tenerife manifestă contra unui turism „nesustenabil”
Presa internațională analizează impactul pe care l-ar putea avea asupra războiului ruso-ucrainean, noul sprijin financiar aprobat de Camera Inferioară a Congresului american pentru Ucraina. Mai multe publicații străine relatează despre felul în care Rusia încearcă să împiedice aderarea unor state, precum Republica Moldova și Georgia, la Uniunea Europeană. Între timp, presa iberică scrie că locuitorii unor insule spaniole protestează față de politica autorităților în domeniul turismului care le afectează direct viața localnicilor. Amănunte are Lidia Petrenco.
Ucraina a obținut o „șansă de a câștiga războiul”, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski într-un interviu acordat NBC News. Președintele Ucrainei s-a referit la decizia Congresului SUA de a aproba o nouă asistență financiară de peste 60 de miliarde de dolari care va ajuta la reînarmarea țării sale aflate de mai bine de doi ani în război cu Rusia. Ucraina are nevoie mai ales de sisteme de apărare aeriană și de rachete cu rază lungă de acțiune, a precizat președintele ucrainean pentru aceeași publicație, amintind că sprijinul american presupune și livrarea rachetelor tactice ATACMS care pot lovi ținte aflate la o distanță de peste 300 de kilometri.
Cum a ajuns speakerul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson să accepte ajutorul pentru Ucraina sfidând aripa radicală a partidului fidelă fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump? – se întreabă CNN. Publicația scrie că a doua zi după ce Iranul a atacat Israelul, Mike Johnson, a vorbit la telefon cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, discuție care s-a dovedit a fi decisivă pentru soarta sprijinului american pentru Ucraina. BBC notează că pentru Ucraina, așteptarea de șase luni a noului pachet militar a fost costisitoare, dar și frustrantă. Lipsa sistemelor de apărare aeriană, a rachetelor cu rază medie și lungă de acțiune, precum și a munițiilor de artilerie a permis forțelor ruse să captureze teritorii cu o suprafață de sute de kilometri pătrați, observă agenția de presă.
Publicația The Atlantic, consideră că votul pentru o nouă asistență financiară acordată Ucrainei denotă faptul că Donald Trump își pierde treptat influența în Partidul Republican. Potrivit publicației, e tot mai mare probabilitatea ca Trump să piardă alegerile prezidențiale din luna noiembrie, după ce a dominat Partidul Republican timp de nouă ani. Kremlinul a reacționat furios la știrea despre aprobarea noului pachet de ajutor substanțial pentru Ucraina, remarcă Newsweek. Publicația îl citează pe purtătorul de cuvânt al adminitrației prezidențiale de la Moscova, Dmitrii Peskov, care a declarat că decizia Camerei Reprezentanților nu va face decât să îmbogățească și mai mult SUA și să ducă la „moartea și mai multor ucraineni”.
În viitorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina poate primi, în special, rachete tactice ATACMS cu o rază extinsă, scrie CBS-News, citându-l pe Mark Warner, președintele Comisiei de informații din Senat. Potrivit senatorului, odată ce proiectul va fi aprobat în Senat, livrările de arme în sine ar putea începe până la sfârșitul săptămânii. Warner a adăugat că Pentagonul ar fi trebuit să pregătească deja rachete ATACMS pentru transferul în Ucraina, precizează publicația.
Copenhaga oferă Ucrainei toate avioanele sale F-16, care ar trebui să ajungă pe front în această vară, a declarat ambasadorul Danez în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, citat de Unian. „Aceasta este întreaga noastră flotă F-16, care este acum scoasă din funcțiune pentru că primim o nouă generație de avioane F-35”, a spus Mikkelsen.
Cetățenii Slovaciei, nemulțumiți de atitudinea guvernului lui Robert Fico față de Ucraina, au anunțat o strângere de fonduri pentru achiziționarea de obuze pentru armata ucraineană, iar în primele două zile au strâns mai mult decât era planificat - peste un milion de euro, relatează BBC. Agenția de presă menționează că strângerea de fonduri a fost anunțată ca răspuns la refuzul guvernului slovac de a se alătura achiziției de obuze organizată de Cehia pentru Ucraina din țări din afara Europei. În noaptea de 22 aprilie, la o săptămână după începerea colectării, site-ul web a raportat că s-au încasat deja 2,95 milioane de euro. Peste 47 de mii de oameni au făcut donații, precizează BBC.
Membrii partidelor de opoziție pro-ruse din Republica Moldova s-au întâlnit ieri la Moscova pentru a înființa un nou bloc politic anti-european, menit să deraieze aderarea statului la Uniunea Europeană, transmite Bloomberg. Agenția americană de presă notează că noul bloc politic numit „Victoria”, a fost înființat de Ilan Shor – politician fugar condamnat la închisoare, care urmărește înlăturarea de la putere a actualei guvernări pro-europene, la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare.
Nu doar Republica Moldova, ci și Georgia încearcă să se opună influenței Federației ruse, relevă publicațiile străine. Interpressnews relatează că la Tbilisi au continuat protestele față de adoptarea unei legi, care ar urma să oblige mass-media și organizațiile necomerciale să se înregistreze ca agenți străini dacă mai mult de 20% din bugetul lor provine din străinătate. Potrivit organizatorilor, acțiunea va continua până când actuala guvernare va renunța definitiv la proiectul de lege, adoptat deja în primă lectură. Publicația georgiană Messenger relatează că fostul președinte Mihail Saakașvili aflat în detenție, a publicat o nouă scrisoare, îndemnând opoziția să se unească la viitoarele alegeri, pentru a învinge partidul pro-rus Visul Georgian.
Mii de persoane au protestat în Insulele Canare și Tenerife din Spania față de fluxul mare de turiști, relatează Euronews. Demonstranții spun că politica permisivă a autorităților în domeniul turismului afectează ecologia insulelor și a dus la o creștere necontrolată a prețurilor pentru localnici, inclusiv la imobile. Publicația spaniolă El Pais descrie Odiseea terifiantă a unei bărci care a navigat spre Insulele Canare și a ajuns în Brazilia. Poliția crede că cel puțin 25 de persoane aflate la bord au murit de sete și de foame în Oceanul Atlantic, incident care are loc pe fondul creșterii impresionante a fluxurilor de migranți care se îndreaptă spre arhipelagul spaniol, constată publicația.
Presa străină notează că urmare a alegerilor parlamentare, puterea politică de pe Maldive, a trecut sub influența Chinei, în detrimentul Indiei - fosta putere dominantă în arhipelag. AFP relatează că Formațiunea favorabilă apropierii de China, și-a asigurat majoritatea absolută în legislativul local. Alegerile erau considerate un test important pentru președinte, care dorește o cooperare economică mai strânsă cu China, în special prin construcția a mii de locuințe, după ce a atribuit în aprilie contracte de infrastructură unor companii chineze de stat.
Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, iar temperaturile sale cresc într-un ritm aproximativ două ori mai mare decât media globală, au raportat luni două organizații de top de monitorizare a climei, citate de Associated Press. Organizația Mondială de Meteorologie a ONU și agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus, au declarat într-un raport comun că Europa are oportunitatea de a dezvolta strategii direcționate pentru a accelera tranziția către resurse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și hidroelectrică. Continentul a generat 43% din energie electrică din resurse regenerabile anul trecut, în creștere față de 36% anul anterior, se spune în raport. Astfel, în Europa a fost generată mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili, pentru al doilea an consecutiv, conchide publicația.