Social

Femeia însărcinată din Orhei găsită fără suflare // Procurorii au deschis dosar penal pentru omor intenționat

Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al unei femeii gravide, dispărută pe 12 aprilie și găsită moartă, după aproximativ o săptămână de căutări. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului și urmează să fie efectuată și expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte. De asemenea, va avea loc și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte.

În calitate de martori vor fi audiați deținătorii de construcții temporare din adiacentul locului depistării cadavrului, inclusiv cu dispunerea altor acțiuni relevante, după caz, informează Procuratura Generală.

Ce riscă făptașul?

Potrivit articolului 145 alin.(2) lit. e) din Codul penal, invocat de procurori, suspectul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenție pe viață.

Filmul tragediei

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie curent în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, în ziua în care a dispărut. Aceasta ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

În rezultatul măsurilor întreprinse de oamenii legii a fost stabilită identitatea șoferulu în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat. Patru zile mai târziu acesta a fost reținut.

Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

„La ora 3 mi-a zis că merge la băiețel să facă meditația și apoi va veni acasă. De atunci nu am mai vorbit cu ea”, a declarat Maria Goja pentru Life Moldova.

Mărturiile mamei și iubitului femeii gravide

Iubitul tinerei, Ion Mocan, cu care era într-o relație de 4 ani, recunoaște că în acea zi a avut o dispută cu iubita sa. Ana-Maria l-ar fi rugat să o ia cu mașina, iar el nu ar fi putut la acel moment. Tânărul, fost angajat al sistemului penitenciar, în prezent șofer de taxi, spune că a rugat unul dintre prietenii săi comuni să o ia cu mașina pe Ana-Maria.

„Ea s-a supărat, mi-a închis, a zis că se pornește pe jos. Tot vorbind așa cu ea la telefon, a ajuns la semafor. I-am zis să aștepte, dar ea că nu, se duce mai departe. I-am spus să se oprească la oprire, că trimit o mașină să vină să o ia. A fost de acord. Repede am închis, l-am sunat pe un prieten și l-am rugat să meargă să o ia, să o ducă la cămin. După aceea i-am scris că acuș vine și să-mi scrie mesaj când se urcă în mașină. Tot în minutul acela îmi scrie: bine”, a declarat Ion Mocan pentru Live Moldova.

Tânărul spune că iubita lui s-a urcat într-un automobil greșit, după ce ar fi crezut că șoferul care oprește este mașina pe care el i-ar fi trimis-o.

La rândul său, mama tinerei, Maria Guja, zice că a vorbit cu fiica ei de 2 ori în acea zi – o dată la ora 08:00, când se îndrepta spre lecții, și , atunci când Ana-Maria venea spre căminul studențesc.

„La ora 15 mi-a zis că merge la băiețel să facă meditația și apoi va veni acasă. De atunci nu am mai vorbit cu ea”, a declarat Maria Goja pentru sursa citată.

Între timp Alexandru Taburceanu, primarul de Chițcanii Vechi – sat în care locuiește principalul suspect, șoferul mașinii în care a urcat tânăra, spune că bărbatul reținut de oamenii legii este fost angajat al poliției și al sistemului penitenciarelor. Acesta este divorțat și are doi copii, iar la moment ar fi șomer. Edilul a mai spus că nu părea a fi un om violent.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult