Social

Jumătate din terenurile agricole din Republica Moldova ar putea fi afectate de secetă în următorii ani. Recomandările specialiștilor

Seceta a devenit ceva obișnuit în ultimii ani, iar prognozele arată că, în următorul deceniu, ar putea fi afectate de arșiță jumătate din terenurile agricole din Republica Moldova. Odată cu schimbarea condițiilor climaterice, sunt necesare practici agricole noi și măsuri de gestionare a fenomenului. Această opinie este susținută de participanții la Conferința interregională privind seceta și degradarea solurilor.

În ultimele două decenii, insuficiența de umiditate din sol a devenit mai fecventă și intensivă, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat. În 2022, de exemplu, acest lucru a avut un impact negativ asupra a circa 80% din teritoriu, cauzând prejudicii economice semnificative. Reprezentantul adjunct al organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură,
Tudor Robu, susține că deficitul de apă și seceta trebuie deja abordate ca o problemă majoră.

„Ultimele date ale secetelor din 2022 si 2020 au arătat o diminuare a producției cu mai mult de 50 de procente la produsele principale, cerealiere, dar la fel la fructe și la legume. Respectiv, pierderile sunt atât de realul cantităților cât și a valorilor finale care acel producător agricol poate să-l obțină”.

Schimbările climaterice sunt un motiv de îngrijorare pentru Bosnia și Herțegovina, unde, în general, se atestă o umiditate ridicată. Totuși, în ultimii ani, oamenii de știință au observat că țara se confruntă cu perioade îndelungate fără precipitații, afirmă omul de știință, Sabria Chadro.

„Bosnia și Herțegovina este o țară ân care nu ducem lipsă de ploaie, dar constatăm că în ultimii ani, sunt zone unde plouă regulat, înregistrează perioade a cate două trei luni în care nu cad precipitații. Agricultorii înțeleg că ar trebui să folosească sistemul de irigare doar că nu știu când și cum să o facă”.

Scenariile schimbărilor climatice estimează o probabilitate de manifestare a secetei severe și în următorul deceniu, ceea ce va afecta jumătate din terenurile agricole, potrivit datelor Ministerului Mediului. Secretara de stat, Aliona Rusnac, susține că Republica Moldova a aprobat mai multe programe internaționale în scopul de a combate aceste fenomene.

Potrivit autorităților, la nord, seceta are loc o dată la fiecare 7-10 ani, în zona centrală la fiecare 5-6 ani, iar în cea de sud - o dată la 3-4 ani. La începutul acestui an, Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la planificarea gestionării secetei. În caz de accentuare a fenomenului, populația va avea acces la apă doar câteva ore pe zi, iar irigarea în agricultură va fi restricționată.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult