Experții atenționează că blocul „Victoria” creat de partidele afiliate grupului „Șor” nu există din punct de vedere juridic
Blocul „Victoria”, format din partidele afiliate grupului „Șor” nu există din punct de vedere juridic pentru că nu este înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Altfel spus, acesta nu figurează nicăieri ca entitate politică, a explicat pentru Radio Moldova, expertul în domeniul politicii externe, Andrei Curăraru, comunitatea Whatchdog.
„Nu există juridic bloc politic în afara campaniei electorale. Campania este destul de îndepărtată, este o declarație politică de afiliere a acestor organizații care și așa cunoșteam că sunt afiliate lui Șor. Sunt niște formațiuni cu mai multe probleme, inclusiv juridice, privind participarea loc în campaniile anterioare. Trebuie să vedem cum va fi asta calificată inclusiv de sistemul de justiție de la noi. Trebuie să înțelegem cum au fost finanțat eveniment, cine a plătit deplasarea încolo a liderilor politici, acei artiști emeriți care au fost acolo, dar să înțelegem care a fost și mesajul pentru că înțelegem că au fost mai multe mesaje controversate inclusiv din partea bașcanului Găgăuziei care ar putea să cadă sub incidența legislației penale din Republica Moldova”.
Potrivit expertului, în cadrul evenimentului de lansare a așa-zisului bloc, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a grupului Șor și care a fost desemnată și în calitate de secretară executivă al Consiliului Politic Național al Blocului, și-a exprimat dorința ieșirii Autonomiei Găgăuze din componența Republicii Moldova. Totodată, aceasta a cerut ajutorul militar din partea Federației Ruse în cazul în care Republica Moldova ar include armata în regiune, cu toate că nu există nicio premisă pentru asta, a precizat Andrei Curăraru.
„Ceea ce fac ei acolo este pur și simplu își dau arama pe față că Șor reprezintă interese pro-ruse și oricine va vota pentru aceste formațiuni se va afilia acestor interese ale Kremlinului. Este cel puțin regretabil ceea ce se întâmplă acolo, dar se dau pe față cărțile că aceste 4 partide și mai știm și despre altele că ar fi cumva conservate, sunt afiliate lui Șor și vor face campanii împotriva referendumului, împotriva ordinii constituționale din Republica Moldova și eminamente împotriva statalității noastre”.
Întrebat dacă acest grup ar putea deraia Republica Moldova din drumul său european, Andrei Curăraru a răspuns:
„Ei vor încerca, iar Găgăuzia va fi elementul cheie pe care mizează ei și l-am văzut pe domnul Constantinov și doamna bașcan ocupă o funcție de conducere în această structură. Trebuie să înțelegem de facto că ei reprezintă interesele acelor unde sunt primiți și nu poți să faci o astfel de ședință politică la Moscova fără a fi reținut, alte repercursiuni politice, altele decât ai acceptul serviciilor speciale locale. Și este foarte clar că și acele vedete care au venit acolo, cu acceptul autorităților ruse, altfel nu se petrece nimic la Moscova”.
Autoritățile de la Chișinău nu pot să întreprindă nimic în raport cu liderii partidelor satelit ale grupării Șor, atât timp cât justiția nu-și face lucrul. Editorialistul Nicolae Negru a declarat la Moldova 1 că deja nimeni nu-și mai pune întrebarea de unde este dirijată gruparea lui Ilan Șor.
„Avem dosare pe rol, dar aceste dosare nu se mișcă. Procuratura, judecătorii noștri nu dau dovadă de anumit zel sau nu-și fac datoria, din punctul meu de vedere, cum se cuvine și atunci autoritățile nu pot să se lanseze decât în chemări”.
Amintim că, Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare, a anunțat duminică la Moscova că lansează așa numitul bloc politic Victoria Pobeda. Entitatea va reuni mai multe partide satelit pe care Șor le-a creat de la zero sau le-a reanimat, după ce, vara trecută, Curtea Constituțională a scos în afara legii fosta lui formațiune sub acuzații de finanțare ilegală și de tentative de destabilizare a țării noastre în interesul Rusiei.
Anterior, prin Interpol, s-a solicitat ca Ilan Șor să fie predat autorităților noastre, însă Rusia a refuzat să facă acest lucru.
„Din mai multe surse neconfirmate, cunoaștem că el, acolo și trăiește împreună cu familia, având o multiplă cetățenie, Ilan Șor, se eschivează de la răspundere. Cred că singura metodă de presiune eficientă împotriva lui sunt acele sancțiuni pe care UE l-a introdus împotriva acestuia, dar și o înțelegere tot mai largă că și acesta nu trebuie să fie acceptat în țări civilizate. Înțelegem că Israelul nu își extrădează proprii cetățeni și este o politică dură în acest sens, dar dacă acesta va călători într-o țară care respectă legislația internațională inclusiv prin statutul Interpol ar putea să fie extrădat”, a precizat Andrei Curăraru.
Precizăm că mai mulți reprezentanți ai puterii pro-europene de la Chișinău au calificat acțiunea drept „o rușine” și că, de fapt, la Moscova s-a creat un bloc criminal organizat și că este clar pentru cine lucrează și pe cine servesc. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ne-au spus că nu comentează un subiect cu privirea la crearea unui bloc politic.