Social

OIM: Angajații din întreaga lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice

70 la sută din forța de muncă de pe plan global suferă din cauza schimbărilor climatice, care determină apariția unor boli, cum ar fi cancerul de piele sau afecțiunile respiratorii, conform unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Potrivit organizației, peste 2,4 miliarde de muncitori la nivel global sunt expuși temperaturilor excesive la locul de muncă.

Raportul Organizației Internaționale a Muncii menționează că muncitorii, în special cei prost remunerați, sunt mai vulnerabili decât restul populației. Cel mai mare risc pentru sănătatea muncitorilor îl constituie poluarea aerului, care provoacă anual aproximativ 860.000 de decese în rândul celor care lucrează în exterior. Reprezentanta instituției Manal Azzi, susține că mai multe boli, cum ar cancerul de piele, contaminarea cu pesticide sau afecțiunile cardiovasculare sunt rezultatul schimbărilor climatice.

„Avem peste 2,4 miliarde de muncitori care sunt expuși la temperaturi excesive la locul de muncă, la poluarea aerului sau la radiații ultraviolete care cauzează cancerul de piele. Avem mii de decese din cauza stresului climatic și milioane de oameni care trăiesc cu boli cronice provocate de aceste schimbări. 300 de mii din cei 870 de milioane de persoane care muncesc în agricultură, mor anual intoxicați cu pesticide”.

În situația în care, în curând vom avea temperaturi ce vor depăși 30 de grade, angajatorii din Republica Moldova au obligația să asigure muncitorii cu apă și echipament de muncă pentru a-i proteja de razele solare. Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii Cătălin Țacu, afirmă că angajatorii pot modifica și graficul de muncă, în caz de necesitate.

„Foarte importante aceste lucruri pentru că uneori pot în mod direct să cauzeze îmbolnăvirea salariatului prin declanșarea altor afecțiuni pe care salariatul le are. Dar, din momentul în care intervine acest factor extern, apar efecte nedorite. În anumite locuri de muncă se poate modifica programul în așa fel încât activitățile să nu se desfășoare în aer liber, în perioada în care aceste temperaturi depășesc 30 de grade”.

Unele țări au sporit măsurile de protecție a lucrătorilor în condițiile temperaturilor înalte. Spania, de exemplu, a interzis anumite activități profesionale în aer liber, în perioadele de încălzire extremă, după ce un angajat la salubritate a murit la Madrid. Și în Grecia, munca în sectorul construcțiilor este interzisă în anumite intervale orare din cauza arșiței.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult