Externe

Corespondență//Avioanele rușinii: acordul infam cu Rwanda divizează Anglia și Europa

Este o victorie pentru Rishi Sunak și pentru guvernul său de centru-dreapta, însă mai degrabă de dreapta. Pentru a-și trimite solicitanții de azil în Rwanda, Londra semnează un nou tratat cu Kigali„ Țară sigură”. Marea Britanie caută astfel să-și ducă la capăt planurile de deportări ale migranților ilegali în Rwanda, în Africa. Iar asta în urma avizului Curții Supreme britanice, ba chiar și al avizului Curții Europene a Drepturilor omului.

Italia și Albania fac același lucru, amintește și analizează în detaliu în numărul său din aceaststă dimineață cotidianul francez Libération, încă din prima pagină, sub titlul: «Avioanele rușinii».

Lăsat în mare parte în urma sondajelor de către opoziția laburistă în perspectiva alegerilor legislative așteptate anul viitor, guvernul conservator se străduiește să afișeze o linie fermă pentru a reduce imigrația , fie că este legală sau ilegală. El a anunțat luni o nouă întărire a legii privind migrația legală, majorând salariul minim necesar pentru a lucra în Regatul Unit și punând capăt reîntregirii familiei pentru îngrijitori.

La trei săptămâni după scandalul provocat de Curtea Supremă britanică, un nou acord a fost semnat la Kigali de către ministrul britanic de interne și ministrul de externe din Rwanda.

În timp ce un proiect anterior a fost respins în urmă cu trei săptămâni, Londra și Kigali au semnat un nou tratat menit să revigoreze un acord controversat de expulzare în aceste țări a migranților sosiți ilegal în Regatul Unit. Guvernul britanic încearcă să salveze această măsură emblematică a politicii sale împotriva imigrației ilegale, după quiproquo-ul legal provocat la mijlocul lunii noiembrie de către Curtea Supremă britanică, care a confirmat că proiectul este ilegal.

Noul acord a fost semnat la Kigali, capitala Rwandei, de ministrul britanic de interne, James Cleverly, și de ministrul de externe din Rwanda, Vincent Biruta. „Am continuat acest parteneriat cu Regatul Unit pentru că credem că avem un rol de jucat în această criză a imigrației ilegale ”, a asigurat Vincent Biruia în timpul unei conferințe de presă, când James Cleverly a recunoscut că are „o admirație imensă pentru guvernul ruandez .

Acordul prevede că migranții care debarcă în Regatul Unit, indiferent de țara lor de origine , pot fi transferați în Rwanda , unde vor fi plasați într-un centru de detenție, în timp ce cererea lor de „azil" este examinată. În schimb: un fond de 120 milioane de lire sterline (145 milioane de euro ) este alocat de guvernul britanic autorităților din Rwanda. În urma eșecului magistraților britanici, ministrul de Interne a apărat „ transformarea miraculoasă ” a Rwandei într-o "țară sigură", cum o cere legislația internațională, și a spus că a perceput în unele dintre critici „atitudini tendențioase pentru că este vorba de o țară africană”.

Prima versiune a proiectului a fost îngropată pe 15 noiembrie, când Curtea Supremă britanică a respins apelul guvernului Rishi Sunak și a decis că curtea de apel a avut dreptate să concluzioneze că Rwanda nu putea fi considerată o țară terță sigură. Imediat după decizia Curții Supreme britanice , Kigali „a contestat decizia potrivit căreia Rwanda nu este o țară terță sigură pentru solicitanții de azil și refugiați ” . „Este clar că Rwanda este o țară sigură și lucrăm într- un ritm susținut pentru a avansa acest parteneriat pentru a opri bărcile care trec Canalul și a salva vieți ”, a asigurat James Cleverly, citat în comunicatul de presă care însoțește noul acord.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult