Social

Revista presei: Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Republica Moldova; Nu electoratul trebuie să se pronunțe în privința talentului desantului Kremlinului, ci justiția

Mai mulți cetățeni care au revenit cu două curse de avion luni de la Moscova, unde a fost creat blocul „Pobeda” condus de fugarul Ilan Șor, aveau buzunarele pline cu bani; Rusia sfidează deschis legile moldovenești și cetățenii din Republica Moldova au mare noroc că Ucraina rezistă și astfel Federația Rusă nu poate să ajungă cu armata la hotar – sunt printre principalele subiecte reflectate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Republica Moldova titrează Vitalie Călugăreanu editorialul său pentru Deutsche Welle. Potrivit autorului, crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a fost făcut de procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu. Potrivit lui, manifestația de la Moscova, organizată în weekend de grupul criminal Șor, la care au participat mai mulți politicieni moldoveni, atentează la securitatea Republicii Moldova. Munteanu a dat asigurări într-un interviu că atât Procuratura, cât și instituțiile abilitate cu atribuții în domeniul apărării securității statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri la manifestația de la Moscova și, la timpul potrivit, fiecare acțiune va fi calificată procesual. În ultimii doi ani, structurile de forță de la Chișinău au reușit să zădărnicească cel puțin trei tentative rusești de răsturnare a ordinii constituționale în Republica Moldova.

Ziarul Național informează că mai mulți cetățeni care au revenit cu două curse de avion luni de la Moscova, unde a fost creat blocul „Victorie” condus de fugarul Ilan Șor, aveau buzunarele pline cu bani. Reprezentanții „grupării criminale” au folosit „cărăuși” în vârstă, pentru a sensibiliza organele de drept. Potrivit șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, oamenii legii au confiscat o sumă totală de peste 20,04 milioane de lei, în diferite valute. Banii erau împărțiți astfel încât „cărăușii” să nu depășească suma de 10 000 de euro, permisă de legislație. Pentru a aduce banii în Republica Moldova „în folosul unei grupări criminale”, au fost folosite în special persoane în vârstă din Găgăuzia, a spus Cernăuțeanu. Conform investigațiilor, aceste persoane care asigurau transportarea beneficiau de recompense de la 300 la 500 de euro. O parte din persoane, care au reușit să treacă înainte de începerea operațiunii, apucaseră deja să transmită banii așa-zisului colector fie chiar în incinta Aeroportului, fie în mijloacele de transport în drum spre casă.

„Despre alegeri, referendum, război și trădători” scrie editorialistul Mircea V. Ciobanu pentru Gazeta de Chișinău. În opinia lui Mircea V. Ciobanu, reuniunea delincvenților începători și a interlopilor moldoveni experimentați de la Moscova, culminând cu fondarea „Blocului Победа/ Victoria”, sfidează legile și bunul simț. Este de mirare că toate se produc fără o minimă discreție. Mai întâi, formând un „bloc electoral” pe bani străini și într-o țară străină, organizatorii se autoanulează politic, astfel „blocul” nu poate fi legalizat și admis la alegeri. Pe de altă parte, misiunea lor se anunță din oficiu ca diversionistă, o misiune mai curând militară, inițiată de o țară care se află în război hibrid cu Republica Moldova. Pe de a treia, punând în fruntea „blocului” un interlop, condamnat la 15 ani cu executare, Rusia sfidează deschis legile moldovenești. Și atunci de unde acest tupeu? Întreabă editorialistul. „Simplu: ni se dă de înțeles că noi, cu legile noastre, nu contăm în ecuație, că scopul principal al acestei „formațiuni” este destabilizarea, cu orice preț, a situației politice din Republica Moldova în ajunul referendumului și al negocierilor cu Uniunea Europeană. Iar asta înseamnă că nu electoratul trebuie să se pronunțe în privința talentului desantului Kremlinului, ci justiția, opinează Ciobanu.

Într-un interviu la Moldova 1, experta în monitorizare media a Comunității WatchDog Moldova, Rodica Pîrgari, susține că Moscova mizează pe mai multe formațiuni politice din Republica Moldova pentru a destabiliza parcursul european, grupul „Șor” fiind cel mai radical dintre acestea. Faptul că Ilan Șor s-a mutat la Moscova, acolo unde este centrul său de comandă, vorbește despre susținerea incontestabilă din partea Federației Ruse, constată experta.

Astăzi cetățenii din Republica Moldova au mare noroc că Ucraina rezistă și astfel Rusia nu poate să ajungă cu armata la hotar. Din acest considerent această țară încearcă să continue să controleze situația din Republica Moldova pe cale politică și apare cu tot felul de scenarii cum ar fi crearea blocului „Pobeda” de către penalul Ilan Șor, la Moscova, a declarat reprezentantul Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. În opinia sa, miza Federației Ruse o reprezintă nu doar alegerile prezidențiale, ci și cele parlamentare. Liviu Vovc susține că aliații lui Șor își doresc o majoritate pentru a bloca procesul de integrare europeană și care ar susține atrocitățile comise de Rusia. „De aceea noi îndemnăm forțele pro-europene, toți înțelegem cât de importante sunt viitoarele alegeri, să ne consolidăm ca să nu le permitem să preia controlul asupra RM”, a mai spus Liviu Vovc.

Și fostul deputat Nicolae Ciubuc este de părerea că nu toate forțele din Republica Moldova loiale Moscovei s-au perindat duminică pe scena din Rusia la formarea blocului creat de Șor. În aceeași emisiune, Ciubuc susține că Republica Moldova trebuie să meargă pe calea integrării europene, acest lucru nu se mai discută. Referindu-se la evenimentul de duminică de la Moscova, Nicolae Ciubuc nu exclude că în spatele acestui scenariu se ascunde un alt scenariu. Evenimentul organizat de Șor poate fi doar de fațadă pentru a duce în eroare opinia publică și forțele politice din Republica Moldova. „Îi vedem pe toți cei afiliați lui Șor developați, dar nu vedem niciun oficial rus care ar binecuvânta aceasta adunare. Nu cred că Federația Rusă își vede miza în această forță (...) Mingea însă este pe terenul autorităților Republicii Moldova care ar trebui să se autosesizeze și să urmărească acest bloc ca la final să avem aceleași abordări ca și față de fostul partid Șor, declarat neconstituțional”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

„Partidele politice spun nu, traseismului și corupției politice,” au declarat cofondatorul Blocului „Împreună“, Ștefan Gligor și președintele PSDE, Ion Sula, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. Ștefan Gligor a spus că a făcut cunoștință cu procesul acestui document și vor discuta la ședința consiliului de coordonare a Blocului „Împreună” proiectul. Blocul condamnă traseismul și acest continuu „canibalism” al politicului moldovenesc care numai are sfârșit. La fel și președintele PSDE, Ion Sula, a menționat că a fost dat startul acestei declarații, iar partidele politice spun nu, traseismului și corupției politice.

Într-o emisiune la TV8, șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Elena Țîbîrnă, a declarat că zeci de mii de moldoveni, ieșiți deja la pensie, aleg să se întoarcă în câmpul muncii, pentru a-și completa stagiul de muncă și, respectiv, a cotiza mai mult, iar într-un final, să aibă parte de pensii mai mari. De la începutul anului 2024, CNAS a aprobat deja peste 41 de mii de cereri din partea cetățenilor care își doresc să muncească din nou. Alte 5 mii sunt urmează a fi procesate.

Europa Liberă anunță că mai mulți recenzori din municipiul Chișinău, implicați în colectarea datelor pentru recensământ, au renunțat să mai activeze la o zi sau două de recenzare. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), aceștia vor fi înlocuiți cu alți recenzori de rezervă. Refuzul populației de a răspunde la întrebări și complexitatea procesului de numărare îi face pe mulți recenzori să-și abandoneze munca, după numai o zi sau două. Cea mai mare rată de abandon este în municipiul Chișinău, a declarat șefa adjunctă a BNS, Aurelia Spătaru, la un eveniment dedicat mersului Recensământului populației și locuințelor 2024. În primele două săptămâni de când a început recensământul, au fost chestionate 640 de mii de persoane și 445 de mii de locuințe.

NewsMaker.md scrie că în fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune.

Citește mai mult