Social

Praful saharian ar avea efecte negative pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii

Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Potrivit Agenției de Mediu, particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

Praful saharian poate afecta calitatea aerului și are efecte negative asupra persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii. Medicul Luminița Suveică recomandă oamenilor să consume mai multe lichide și să evite expunerea la aer liber.

„Sunt niște corpi străini pe care îi inhalam care poate duce la acutizarea unor boli cum ar fi astmul bronșic sau boli pulmonare sau să îngreuneze respirația. Recomand consumul de lichide și să stăm în zone verzi unde aerul este curat”, a explicat medicul.

Totodată, Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Astfel nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți, raionul Rezina.

Precizăm că un nor de praf saharian traversează teritoriul Republicii Moldova, iar în urma ploii din această noapte particulele de nisip s-au depus pe sol și alte suprafețe. În special, depunerile au fost observate de conducătorii auto care și-au găsit mașinile acoperite cu nisip.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult