Politic

Zeci de experți în domeniul justiției din România vor fi detașați la Chișinău pentru a ajuta țara noastră în implementarea Acquis-ului european

Zeci de experți în domeniul justiției din România ar urma să fie detașați în Republica Moldova pentru a ajuta țara noastră în implementarea Acquis-ului european. Anunțul a fost făcut, la București, la întâlnirea dintre ministrele justiției din cele două state. Totodată, s-a discutat despre înființarea unui post de magistrat de legătură al României în Republica Moldova, dar și despre nevoia intensificării colaborării și cooperării în materie de sistem penitenciar.

„Ne propunem să continuăm această practică și i-am exprimat doamnei ministrul Gorghiu dorința de a beneficia în continuare de expertiza României prin o altă formulă ce ține de detașare, pe termen scurt, la Ministerul Justiției din Republica Moldova a colegelor din instituția omologă română în privința unei liste de domenii clare. Parteneriatul cu România rămâne a fi cel mai valoros pentru Guvernul de Republica Moldova și pentru cetățenii săi”.

Ministra Justiției de peste Prut, Alina Gorghiu, a subliniat în timpul discursului său că locul Republicii Moldova este lângă România în Uniunea Europeană. Totodată, oficiala a mai precizat că ministerul pe care îl conduce va oferi tot sprijinul necesar pentru a ajuta țara noastră în parcursul european pentru că reforma justiției este crucială pentru integrarea Republicii Moldova.

„Am reiterat sprijinul nostru al României, al Ministerului Justiției din România pentru a susține nu doar declarativ, ci foarte concret, parcursul european al Republicii Moldova. Am agreat împreună că doamna ministră să furnizăm experți din cadrul Ministerului Justiției pentru Chișinău. Vom pune la dispoziție lista de experți români la care se poate apela, fie online, fie fizic. Probabil că, în funcție de cum vor decurge discuțiile, va fi un eșantion de 30-40 de experți”.

Ministra Justiției din România, Alina Gorghiu a precizat că se dorește înființarea unui post de magistrat de legătură al României în Republica Moldova. Potrivit acesteia, România are un volum foarte mare de activități de asistență judiciară, de solicitări de asistență judiciară și cooperare, atât în materie civilă, cât și în materie penală.

Amintim că, la 14 decembrie 2023, Consiliul European, a aprobat lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ulterior a fost anunțat că primul capitol cu care a început evaluarea legislației Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost cel al Justiției.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult