Social

Calendarul Zilei // 110 ani în urmă a fost patentat aparatul de aer condiționat

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 28 aprilie.

business-adviser.ro
Sursa: business-adviser.ro

1908: A fost înființată Societatea Scriitorilor Români.

1914: A fost patentat aparatul de aer conditionat. Primul sistem de aer condiționat care regla atât temperatura, cât și umiditatea, a fost pus în funcțiune în 1902. Acest aparat a fost inițial folosit în fabricile de hârtie, unde fluctuațiile de căldură și de umiditate alterau atât calitatea, cât și culoarea hârtiei. Apariția aerului condiționat i se datorează lui Willis Haviland Carrie, care nu a fost primul ce inventase sistemul de aer condiționat pentru interior, dar a fost cel care a găsit cea mai sănătoasă formula, care a stat la baza aparatului de aerul condiționat modern.

1920: Azerbaidjan intră în componența Uniunii Sovietice.

La 28 aprilie 1969, Charles de Gaulle, care avea atunci 79 de ani, s-a retras pentru totdeauna din politică. A încetat din viață în anul următor. A fost veteran al Primului Război Mondial, cerand, fără succes, în perioada interbelică, ca țara să-și modernizeze forțele armate. A participat la campania din Africa de Nord, iar după debarcarea aliaților în Normandia, a fost numit șef al guvernului francez și primit în triumf la Paris. Trei luni mai târziu a fost ales, în unanimitate, președinte provizoriu al Franței. A demisionat în ianuarie 1946, susținând că nu are suficiente prerogative pentru a putea guverna Franța. A format un nou partid politic, dar, în 1953 de Gaulle se retrage din politică. Cu toate acestea, cinci ani mai târziu, ca urmare a revoltei militare și civile din Algeria, de Gaulle a fost chemat să conducă din nou națiunea. În decembrie 1958 a fost ales președintele celei de-a V-a Republici Franceze. În următorul deceniu, președintele Charles de Gaulle a acordat independență Algeriei și a retras Franța din NATO. La referendumul din 1969 i-a fost respinsă propunerea de reformă constituțională.

1990: Consiliul European adoptă o declarație comună, prin care hotărăște extinderea relațiilor cu țările Europei Centrale și de Est.

1997: Semnarea protocolului de înfrățire a orașelor Suceava și Chișinău.

S-au născut:

1937: Saddam Hussein, al 5-lea președinte al Iraqului

1974: Penélope Cruz

1981: Jessica Alba, actriță americană

Sărbători:

Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă, dedicată promovării prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Conform statisticilor se estimează că, anual în lume, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă și vătămărilor profesionale, cifră comparabilă cu numărul de victime dintr-un război. Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 300 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale. În Republica Moldova din cauza deficienților de securitate, anual, potrivit statisticilor, se înregistrează un număr impunător de accidente de muncă.

Ziua Mondială a Orașelor Înfrățite (ultima duminică a lunii aprilie)

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult