Social

Revista presei: Kremlinul pregătește un guvern colaboraționist pe care vrea să-l instaleze la Chișinău; Republica Moldova nu a curățit spațiul informațional din Găgăuzia; Sunt așteptate acțiuni majore în preajma zilei de 9 Mai

Prin crearea blocului „Victorie” la Moscova, regimul de la Kremlin a arătat pe cine plănuiește să pună la guvernare la Chișinău, Republica Moldova, din păcate, nu a curățit spațiul informațional din Găgăuzia ca să schimbe situația și se așteaptă la acțiuni majore în preajma zilei de 9 Mai – sunt unele subiecte ale presei trecute în revistă de Victoria Popa.

În cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, istoricul Octavian Țîcu a declarat că Rusia are pregătit un plan mult mai amplu de acțiuni. Este legat de destabilizarea Ucrainei, în mod special legat de sudul Basarabiei, și crearea unor premise pentru a proclama Transnistria și Găgăuzia ca republici independente. Sunt scenarii care sunt pe contrasens cu acțiunile pe care le întreprinde Republica Moldova, a spus istoricul. (...) Potrivit lui Octavian Țâcu, acțiunile statului trebuie să fie ferme, aici nu există jumătăți de măsură. Există instrumente și pârghii care așează Rusia într-un cadru foarte clar al conceptului nostru de securitate, ca dușman și cel care provoacă insecuritatea.

În aceeași emisiune, jurnalistul Mihail Sirkeli a spus că Evghenia Guțul a fost adusă acolo de Șor ca să arate că are un trofeu - Găgăuzia. Șor a arătat că va utiliza statutul juridic al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia împotriva independenței și suveranității Republicii Moldova, dar și a parcursului european al statului. În opinia jurnalistului, la Moscova s-a arătat că se pregătește un guvern colaboraționist al Moscovei, pe care vor să-l instaleze aici, la Chișinău. De fapt, prin oamenii prezenți acolo, au arătat pe cine vor pune la guvernare în Republica Moldova. „Din păcate, timp de 30 de ani, comunitatea găgăuză trăiește sub influența propagandei ruse. Republica Moldova nu a curățit spațiul informațional din Găgăuzia ca să schimbe situația”, a afirmat jurnalistul Mihail Sirkeli.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a menționat în cadrul emisiunii la același post de televiziune, că procurorii urmează să identifice probe pentru ca politicienii care au fost recent la Moscova să fie trași la răspundere penală pentru trădare de patrie.

Într-o emisiune la TVR Moldova, jurnalistul și editorialistul Alecu Reniță a declarat că în spatele formării blocului „Victorie” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste. Și colonelul Cantarean, alias mitropolitul Moldovei, a fost în martie la Moscova în acest context. Pe 12 martie, Patriarhul Kirill a avertizat România că face atacuri canonice. Luate împreună, se conturează un plan extins a ceea ce își propune Rusia în acest areal. Editorialistul a amintit că Zelenski a afirmat clar că Putin și Rusia vor să refacă Uniunea Sovietică. În acest context, refacerea Uniunii Sovietice trebuie luată la modul serios de cetățenii și autoritățile statelor care au făcut parte din spațiul sovietic. Ne amintim de crearea în 1992 a enclavei din stânga Nistrului, de războiul din Georgia, raptul Crimeii în 2014 și 2022 când Putin a ales calea războiului ca să refacă URSS, a precizat editorialistul. Potrivit lui Alecu Reniță, ceea ce s-a întâmplat la Moscova, cu formarea blocului „Victorie”, arată cât de puternic este Rusia implicată în Republica Moldova.

În aceeași emisiune, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a precizat că nu există niciun bloc „Victorie”, blocurile politice fiind înregistrate în Republica Moldova doar în perioada electorală. Șor și-a strâns oamenii la o paradă, în care să arate Kremlinului că are multe forțe și diverse, permițându-i să spună Kremlinului că are o coaliție. Este clar că ei deja s-au lansat în campania electorală cu șase luni înainte de începerea acesteia, a precizat Andrei Curăraru. Expertul a mai menționat că se așteaptă la acțiuni majore în preajma zilei de 9 Mai.

Blocul politic creat la Moscova de către liderii partidelor afiliate lui Ilan Șor este mult mai periculos decât precedentele proiecte politice ale fugarului penal. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, expertul IPIS, Vlad Kulminski consideră că „adevăratul test” pentru instituțiile statului abia urmează în condițiile în care gruparea ar fi gata să recurgă în viitorul apropiat la acțiuni mult mai dure decât până acum, inclusiv proteste și violențe. Opinia a fost exprimată în cadrul unei emisiuni de la TV8. Vlad Kulminski a mai spus că blocul politic, creat de oamenii lui Șor, ar avea o misiune clară de la Moscova - de a nu permite Republicii Moldova să iasă din sfera ei de influență.

Tot la TV8, președinte Coaliției Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, consideră că acum prioritate ar trebui să fie nu doar viitoarele acțiuni ale blocului, ci cele ale autorităților, care ar trebui să îl oprească. În opinia lui Munteanu, cel mai important este tăierea fluxurilor de bani care ajung în Republica Moldova și corup nu doar votanții, dar și agitatorii. Pentru că atâta vreme cât mecanismul, mașinăria acționează în beneficiul grupului Șor, Federația Rusă va fi foarte fericită, pentru că ea prin interfețe, într-un fel, desfășoară acest război de uzură cu autoritățile statului și ordinea constituțională.

Iar deputatul PAS, Lilian Carp, dă asigurări că activitatea grupărilor afiliat fugarului penal Ilan Șor este atent monitorizată.

Ziarul de Gardă scrie într-un editorial că politicieni mai mari, mai mici, ditamai membri ai Parlamentului Republicii Moldova, pseudopoliticieni, lideri și membri de pseudo-partide, politicieni condamnați penal și fugari – fac ce fac și iau avionul spre Moscova. La întoarcere sau chiar pe parcursul șederii lor acolo, ei declară că au înregistrat mari succese, au rezolvat o mulțime de probleme și aduc acasă, în Moldova, doar bunătăți sub formă de promisiuni de carduri bancare, gaze ieftine, cote de export etc. Zdg explică într-un podcast „Trebuie ori nu să meargă în Rusia politicienii din Republica Moldova pentru parteneriate politice?”

Ziarul Național informează că Moscova, care susține deschis formațiunile afiliate fugarului Ilan Șor, inclusiv noul bloc „Pobeda/Victorie”, își dorește ca autoritățile Republicii Moldova să deschidă în Federația Rusă cât mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit Mariei Zaharova, Federația Rusă ar avea toate motivele să îngrădească deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul său, exact cum ar fi procedat Chișinăul în cazul alegerilor prezidențiale rusești din 17 martie, însă va avea o altă abordare.

Într-o emisiune la Radio Chișinău, analistul politic, Ion Tăbârță, a comentat că asistența militară în valoare de 61 de miliarde de dolari, care urmează să fie livrată Ucrainei de către Statele Unite, va ajuta Kievul să oprească avansul și cucerirea unor noi teritorii ucrainene de către armata agresoare rusă. Este nevoie ca armamentul să ajungă cât mai repede pe frontul ucrainean, unde pe anumite segmente situația devine critică. Tăbârță a mai spus că nimeni nu își dorește să avem rupturi pe anumite porțiuni și armata rusă să poată înainta pe teritoriul ucrainean, ocupând noi teritorii.

Europa Liberă informează că deputații în parlamentul Republicii Moldova au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor foametei organizate de regimul sovietic de ocupație în anii 1946-1947. Patru deputați ai blocului socialiștilor și comuniștilor au refuzat să se ridice în picioare, fiind vorba despre Constantin Starîș, Oleg Reidman, Diana Caraman ș Inga Sibova. Este al doilea an în care Republica Moldova comemorează oficial victimele foametei organizate din 1946-1947. Deputații PAS au decis, în aprilie 2022, ca ziua comemorării să fie cea de a treia sâmbătă a lunii aprilie, din fiecare an. Inițiativei s-au opus deputații socialiști, comuniști și din partidul Șor. Istoricii estimează că între 150.000 și 200.000 de oameni au murit în anii foametei, când puterea sovietică din Basarabia anexată le-a confiscat țăranilor recoltele, în condiții de secetă severă.

Cazul de omor al fetei însărcinate, care a șocat societatea din R. Moldova, a ajuns și în vizorul deputaților din Parlament, anunță Deschide.md. În acest sens, vicepreședintele Legislativului Doina Gherman a anunțat că în data de 30 aprilie, ora 13:00, vor avea loc audieri parlamentare pe cazurile de violență, ură și femicid. În cadrul acelor audieri se așteaptă răspunsuri din partea instituțiilor statului la cazuri de violență excepțional de grave, și vor fi invitați reprezentanții societății civile, precum și partenerii de dezvoltare.

Citește mai mult