Externe

Rusia a început să pregătească atentate cu bombă disimulate, atacuri cu incendiere și distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, avertizează serviciile de informații

Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează Financial Times.

Rusia a început deja să pregătească în mod mai activ atentate cu bombă disimulate, atacuri cu incendiere și distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct și prin intermediari, fără prea multă preocupare aparentă privnd eventuale victime civile, cred oficialii serviciilor de informații.

În timp ce agenții Kremlinului au o istorie îndelungată a unor astfel de operațiuni - și au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani - se acumulează dovezi ale unor acțiuni mai agresive și mai eficiente.

Oficialii serviciilor de informații devin din ce în ce mai vocali cu privire la această amenințare, într-un efort de a promova vigilența.

" Apreciem că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ", a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciului german de informații interne.

Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfășoare operațiuni pe teritoriul european "[cu] un potențial ridicat de daune", a precizat el luna trecută la o conferință de securitate găzduită de agenția sa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetățeni germano-ruși au fost arestați la Bayreuth, în Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace amplasamente militare și logistice din Germania în numele Rusiei.

La sfârșitul lunii aprilie, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie că au provocat un incendiu la un depozit în care se aflau loturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susținute de stat.

Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor din această țară pentru FT.

În Estonia, un atac asupra mașinii ministrului de interne în februarie și cele asupra jurnaliștilor de la Esto au fost comise de agenți ai serviciilor secrete rusești, a declarat Serviciul de Securitate Internă al țării. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor amplasamente militare.

"Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activității rusești", a declarat Keir Giles, senior consultant la thinktankul Chatham House. "Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că rușii investesc mai multe resurse în această activitate; dacă sunt mai neglijenți și sunt prinși; sau dacă serviciile de contraspionaj occidentale au devenit pur și simplu mai bune în a le detecta și a le opri", a adăugat el. "Oricare ar fi totuși - se întâmplă multe lucruri".

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO se fac schimburi de informații despre " acțiuni malițioase clare și convingătoare ale Rusiei", care au fost coordonate și la scară largă.

A sosit momentul să "creștem gradul de conștientizare și să ne concentrăm" asupra amenințării violenței rusești pe teritoriul european, a adăugat acesta.

NATO a emis joi un comunicat în care își declară profunda îngrijorare cu privire la "activitățile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat" ale Rusiei, menționând ceea ce a spus că este o "campanie care se intensifică ... în zona euro-atlantică".

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult