Social

Maia Sandu, la 38 de ani de la tragedia de la Cernobîl: „Avem nevoie de norme mai stricte privind securitatea nucleară”

Peste 3500 de concetățeni și-au pus în pericol sănătatea și viața pentru a opri răspândirea radiației, o consecință a accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl, produs acum 38 de ani. Jumătate dintre ei nu mai sunt în viață, dar avem datoria să cinstim sacrificiul și memoria eroilor și să oferim susținere familiilor lor, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

15 iunie 1986, primii moldoveni la Cernobîl, Agenția Națională a Arhivelor
Sursa: 15 iunie 1986, primii moldoveni la Cernobîl, Agenția Națională a Arhivelor

„Urmările exploziilor și scurgerilor radioactive de la Cernobîl servesc drept exemplu al pericolelor nucleare și amintesc despre importanța cooperării internaționale pentru utilizarea pașnică și în siguranță a tehnologiilor nucleare. Din păcate, războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune. Comunitatea internațională nu poate admite acest lucru. De aceea, avem nevoie de norme mai stricte privind securitatea nucleară și de o cooperare mai bună în această direcție. Dacă țările lumii vor acționa solidar, în numele binelui comun, pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător, putem avea un viitor pașnic și sigur”, se mai arată în mesajul șefei statului.

Președinta a mai subliniat că în ultimii trei ani, Guvernul a majorat alocațiile pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și a indexat ajutoarele materiale anuale oferite acestora. Până la sfârșitul acestui an, 80 de familii ale participanților vor primi cu titlu gratuit în proprietate apartamente din partea statului.

Astfel, statul garantează alocații lunare de stat în caz de dizabilitate severă, accentuată și medie:

Ajutor material anual unic pentru însănătoșire

Totodată, participanții la lichidarea consecințelor de la Cernobîl primesc compensație bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare – în valoare de 1 204 lei, pensii indexate anual, dar și bilete de tratament sanatorial - o dată în an, sau în caz de contraindicație medicală se acordă o compensație bănească în mărimea costului mediu al biletului. De asemenea, beneficiază de un ajutor material anual cu ocazia zilei comemorative în valoare de 1000 lei.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru Radio Moldova, participanții la lichidarea consecințelor avariei beneficiază de servicii medicale gratuite, inclusiv protezare dentară, indemnizație unică pentru construcția unei case individuale sau pentru procurarea spațiului locativ în valoare de până la 82 000 lei.

„În caz de deces, se plătește o compensație unică în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, familiei care si-a pierdut întreținătorul, ș.a. Suplimentar, în acest an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transmite cu titlu gratuit, în proprietatea participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl 80 de locuințe, total finisate și dotate cu minimul necesar, amplasate în mun. Chișinău, în acest sens fiind aprobată Legea nr. 323/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 283/2024”, precizează Ministerul Muncii.

În prezent numărul participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl este de circa 1700 de persoane, dintre care 1650 sunt încadrate în diferite grade de dizabilitate.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult