Politic

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență. Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat la 20 octombrie. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost votat în lectura a doua. Opoziția a acuzat majoritatea că operează modificări la legislația electorală în an electoral.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Fracțiunea Parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor acuză majoritatea că încearcă să modifice legislația electorală în an electoral, fapt care ar contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei și totodată este țară candidată la Uniunea Europeană și avem un angajament clar de a nu modifica legislația electorală în anul electoral. Acest lucru a fost confirmat în nenumărate rânduri de reprezentanții politici, de corpul diplomatic al Republicii Moldova și am făcut legătura și cu Comisia de la Veneția ca să aflăm că Parlamentul Republicii Moldova nu a expediat la avizare Comisie de la Veneția”, a remarcat deputatul BCS, vicepreședinte al Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Președinta Comisiei juridică numiri și imunități, Veronica Roșca, a explicat că, potrivit Codului Electoral, este prevăzută stabilitatea legislației electorale și nu se poate interveni, în special, asupra modalității de formare a organelor electorale și nu se poate schimba sistemul electoral.

„Niciun stat nu va interzice în niciun moment îmbunătățirea cadrului normativ. Articolul 38 din Constituția Republicii Moldova oferă tuturor cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a fi votat și dreptul de a vota. Îmbunătățirea cadrului normativ este o obligație a tuturor deputaților indiferent din care Parlament sunt ei membri”, a replicat Veronica Roșca.

Moldovenii din cele șase state, care vor dori să voteze prin corespondență, vor trebui în mod obligatoriu să se înregistreze pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Potrivit proiectului, înregistrarea se va face din data stabilirii alegerilor și până la 45 de zile înainte de data scrutinului. Ulterior, solicitanții ar urma să fie notificați de CEC. Plicurile speciale cu buletine de vot vor fi expediate alegătorilor prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Acestea vor include și instrucțiuni privind procedurile de votare, mai exact completarea, sigilarea și expedierea plicurilor cu buletine de vot.

Potrivit autorilor inițiativei, votul prin corespondență va facilita participarea cetățenilor moldoveni din diasporă la alegeri, în special în țările unde distanța dintre secțiile de votare este mare. Opoziția a criticat însă inițiativa invocând că ar putea genera fraudarea alegerilor și că ar fi discriminatorie pentru că vizează moldovenii din doar anumite țări.

Pentru lectura a doua au fost propuse mai multe amendamente. Totuși, propunerea de a înlocui opțiunile de răspuns la referendum „Da” sau „Nu” cu „Pentru” și „Împotrivă” nu a fost acceptată, deoarece Comisia Electorală Centrală a dat un aviz negativ.

Printre amendamentele acceptate figurează și includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență.

Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult