LIVE // „PENTRU” sau „ÎMPOTRIVĂ”? Legea privind votul prin corespondență și alte amendamente, examinate în Parlament
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda ar putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat la 20 octombrie. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență urmează să fie votat în lectura a doua. De asemenea, deputații ar putea modifica Codul Electoral al Republicii Moldova.
Moldovenii din cele șase state, care vor dori să voteze prin corespondență, vor trebui în mod obligatoriu să se înregistreze pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Potrivit proiectului, înregistrarea se va face din data stabilirii alegerilor și până la 45 de zile înainte de data scrutinului. Ulterior, solicitanții ar urma să fie notificați de CEC. Plicurile speciale cu buletine de vot vor fi expediate alegătorilor prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Acestea vor include și instrucțiuni privind procedurile de votare, mai exact completarea, sigilarea și expedierea plicurilor cu buletine de vot.
Potrivit autorilor inițiativei, votul prin corespondență va facilita participarea cetățenilor moldoveni din diasporă la alegeri, în special în țările unde distanța dintre secțiile de votare este mare. Opoziția a criticat însă inițiativa invocând că ar putea genera fraudarea alegerilor și că ar fi discriminatorie pentru că vizează moldovenii din doar anumite țări.
Deputații au votat proiectul, în prima lectură, pe 21 martie. Iar, pentru lectura a doua, atât opoziția cât și majoritatea parlamentară au propus câteva amendamente. Cele mai multe au fost formulate de deputatul PAS, Vitali Gavrouc, și se referă la votul prin corespondență, cu câteva excepții.
De exemplu, se propune substituirea în Codul Electoral a opțiunilor ce pot fi exprimate în cadrul referendumurilor. Acum, Codul Electoral prevede, în cazul referendumurilor, opțiunile „DA” și „NU”. Acestea ar putea fi substituite cu „PENTRU” sau „ÎMPOTRIVĂ”, dacă amendamentele deputatului Gavrouc vor fi sprijinite prin votul majorității deputaților.
Amintim că pe 20 octombrie ar putea fi organizat referendumul constituțional republican la care alegătorii ar urma să răspundă la întrebare „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. În urma plebiscitului, Constituția ar putea fi completată cu mai multe prevederi, inclusiv cu un titlu privind integrarea europeană a Republicii Moldova.
Citește și: Explicăm: Cum s-a ajuns la organizarea unui referendum și care sunt pașii pentru modificarea Constituției