Onoarea de a purta tricolorul în misiuni internaționale. Vitalie Josan: „Trebuie să se vadă toate trei culori, în special, stema de stat”
Activează în Armata Națională de 21 de ani, iar în această perioadă a avut onoarea să poarte drapelul Republicii Moldova la ceremoniile oficiale naționale și misiunile internaționale, inclusiv în misiunea de menținere a păcii în Kosovo. Vorbim despre Vitalie Josan, ofițer principal Direcția planificare strategică a Ministerului Apărării. Într-un interviu pentru Radio Moldova, el a povestit cum a ajuns tricolorul nostru să fie ridicat la o altitudine de 1860 de metri în Kosovo dar și cât de mare este responsabilitatea pentru un militar să facă acest lucru.
„Am avut onoarea să port drapelul în misiunea de menținere a păcii din Kosovo. Sigur, pentru noi ca militari este o mândrie și o bucurie când vezi drapelul țării să fie arborat peste hotare împreună cu drapelele altor state în misiune. Drapelul de stat peste hotare ne insuflă o responsabilitate și mai mare pe care o avem pentru al purta cu cinste si onoare, cum este și sloganul Armatei Naționale „Pentru patrie, pentru onoare, pentru tricolor”, își amintește Vitalie Josan.
Anul trecut de Ziua Drapelului de Stat, tricolorul a fost ridicat în munții din Kosovo, la o altitudine de 1860 de metri, afirmă militarul.
„Am organizat un marș, l-am ridicat la cel mai înalt nivel, la altitudinea de 1860 de metri, am urcat drapelul în munți împreună cu tot contingentul, am organizat o sărbătoare inedită pe teritoriul unde este detașat contingentul. Toate națiunile s-au orientat la onorul asupra drapelului de stat. Practic a fost o ceremonie deosebită în unitatea respectivă”.
De 10 ani, Republica Moldova contribuie la pacea sensibilă din Balcani. În data de 8 martie 2014 primul contingent de militari moldoveni a fost detașat în Kosovo, iar în timp această operațiune s-a dovedit a fi una dintre cele mai longevive la care participă țara noastră. De fiecare dată, drapelul țării noastre a fost în față, iar militarii din alte state, localnicii au fost curioși ce reprezintă tricolorul nostru, afirmă Vitalie Josan.
„Timp de 10 ani de când militarii Republicii Moldova se află în misiunea de menținere a păcii în Kosovo, practic militarii moldoveni au plasat un accent pozitiv, și localnicii, în special când văd drapelul Republicii Moldova îl salută și întâlnesc militarii moldoveni cu bucurie. Da, ne-au întrebat care este semnificația, ce înseamnă pentru noi și desigur fiecare dintre noi răspunde că este unul dintre simbolurile principale ale statului. Noi suntem o țară mică, dar avem valori foarte mari”.
Timp de 12 ani, Vitalie Josan, a fost port-drapelul principal al țării și avut grijă ca steagul Republicii Moldova să fluture mândru la sărbători sau la ceremoniile importante din mai multe state.
„Pe parcursul acestor ani am avut onoarea de a purta acest drapel de stat la ceremoniile de stat protocolare și de stat timp de 12 ani, în special la paradele militare din țară și de peste hotare, România, Franța, Bulgaria, Lituania, Kosovo si alte țări”.
Fiind întrebat la ce reguli neștiute de societate trebuie să fie respectate de grupul port-drapel, Vitalie Josan a răspuns:
„Nu este atât de greu, dar este o responsabilitate mare. Trebuie să fii atent la toate mărunțișurile, așa încât drapelul să fie purtat și să fie prezent în plina sa figură, să se vadă toate trei culori, în special, stema de stat. De asemenea, trebuie să fie vizibil de toți cei prezenți”.
Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat. Cu acest prilej, în fața Guvernului a avut loc o ceremonie festivă, la care a participat conducerea de vârf a țării. Prședinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, menționând că „de fiecare dată când privim spre tricolor trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat și să fim încrezători în puterea noastră de a mai adăuga zi de zi câte o cărămidă la construcția Moldovei europene”.
Totodată, autoritățile au invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.