Social

Peste două milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană

Peste două milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Moldovenii au evitat cheltuieli de minim 270 milioane de euro, bani pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor, iar în medie o persoană a călătorit de 15 ori în decurs de 10 ani, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

Potrivit organizatorilor, călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, oferindu-le posibilități mai mare ca să exploreze diversitatea culturală a Europei, să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre ale UE, precum și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe de mobilitate și educație.

„Zece ani de regim liber de călătorii cu Uniunea Europeană, pentru milioane de moldoveni a însemnat sfârșitul rândurilor interminabile după viză, dispariția rețelelor criminalizate de transport ilegal de pasageri, încheierea drumurilor pline de pericole prin munți și păduri pe care din păcate mulți moldoveni le-au parcurs ca să ajungă în țările europene încercând să ajungă acolo ilegal. Acest beneficiu de a pleca oricând să vezi părinții sau copiii, să vezi prietenii, oamenii dragi, să mergi la un meci de fotbal sau să mergi într-o călătorie, fără a fi nevoit să cheltui timp, bani, să aștepți răspunsul 15 zile și să ai emoții dacă vei primi sau nu viză, toate aceste beneficii nu pot fi măsurate în bani sau timp”, a spus Iulian Groza, Director executiv IPRE

Pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, Republica Moldova a trebuit să îndeplinească mai multe condiționalități, a declarat la postul național de radio șeful direcției cooperare politică cu UE, Eugen Caras.

„Eu eram la Bruxelles în calitate de ambasador al Republicii Moldova pe lângă UE și sigur a fost un moment istoric. Era președinția Greciei la Consiliul UE. Procedura a durat ceva timp. Noi am avut un plan de acțiuni pe care trebuia să-l implementăm legat de securitatea frontierelor și lupta cu criminalitatea, etc. Erau o serie de condiționalități pe care noi trebuia să le întrunim și le-am întrunit și s-a votat în Parlamentul European după aceea vorbeau și statele membre în formatul Consiliului și respectiv am fost martor ocular atunci când a fost semnat decizia UE în președinția Elenă. S-a întâmplat pe 28 aprilie 2014, cu 10 ani în urmă. A fost un moment foarte și foarte important pentru noi, a fost deschiderea unor poți către Europa”.

Călătoriile în cadrul regimului liberalizat de vize nu oferă dreptul la muncă, deoarece acest lucru ar putea fi permis doar în cazul în care țara noastră ar deveni țară membră cu drepturi depline la blocul comunitar.

„Nu este o legătură directă între liberalizarea regimului de vize și dreptul de muncă. Există discuții cu unele state membre vizavi de unele aspecte sociale dar angajarea în câmpul muncii în spațiul UE este posibil doar pentru cetățenii unui stat membru. Respectiv cetățenii moldoveni vor putea munci cu pașaport biometric atunci când vom adera efectiv la UE”.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc a spus procesul de integrare va aduce în Republica Moldova investiții.

„Procesul de integrare va aduce în Republica Moldova investiții, transformări, infrastructură și posibilități pentru oamenii de afaceri, pentru specialiști, pentru comunitățile locale să acceseze fonduri, să crească, să se extindă. Procesul de integrare face ca toată piața Uniunii Europene să fie deschisă pentru producători, meșteri, artiști, sectorul creativ, turism, sportivi, transportatori, prestatori de servicii. E cea mai mare și mai dorită piață de desfacere din lume”.

Reamintim că, la data de 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova prin modificarea Regulamentului UE nr. 539/2001, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii moldoveni, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen.

Odată cu liberalizarea regimului de vize a intrat în vigoare și Acordul de Asociere cu UE, care a oferit Republicii Moldova mai multe beneficii economice. În prezent, peste 60 la sută dintre mărfurile exportate din Republica Moldova ajung pe piețele țărilor din Uniunea Europeană.

Trebuie de menționat că Republica Moldova a fost primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult